Dostupni linkovi

Mostar: Prodajna izložba djece s posebnim potrebama


Kenan Spahić (drugi s lijeva) sa štićenicima Udruženja Ružičnjak, Mostar
Kenan Spahić (drugi s lijeva) sa štićenicima Udruženja Ružičnjak, Mostar

Oko 60 fotografija prirodnih i kulturnih znamenitosti, uglavnom iz Hercegovine, izloženo je u petak u galeriji Centra za kulturu u Mostaru, u okviru prodajne izložbe organizacija koje okupljaju djecu s posebnim potrebama i oboljele od multiple skleroze iz oba bh. entiteta.

Organizatori izložbe, upriličene u okviru projekta kojeg je podržala Ambasada SAD u BiH, kažu kako su na ovaj način željeli pokazati da su problemi oboljelih i djece s posebnim potrebama isti, bez obzira o kojem se entitetu u BiH radi.

Stari most u Mostaru, Arslanagića most u Trebinju, samo su neki od motiva na oko 60 uokvirenih fotografija, sa prodajne izložbe koja je postavljena u galeriji Centra za kulturu u Mostaru.

Autori fotografija prirode i kulturne baštine su članovi udruženjâ djece sa posebnim potrebama i oboljelih od multiple skleroze iz Mostara i Nevesinja.

Izložba u Mostaru, foto: Mirsad Behram
Izložba u Mostaru, foto: Mirsad Behram

"U ranijem našem zajedničkom radu, prepoznali smo neke stvari, da postoje neke predrasude i stereotipi o osobama sa invaliditetom iz jedne opštine, iz druge, znači, iz entiteta u entitet, a to su najveće gluposti koje mogu postojati. Oboljenje je isto u svim mogućim državama u svijetu", rekao je o motivima za projekat, kojeg je podržala i američka Ambasada u BiH, Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije istočna Hercegovina.

Kenan Spahić, edukator i rehabilitator, iz mostarskog Udruženja Ružičnjak, koje okuplja djecu s posebnim potrebama, dodaje kako je cilj projekta bio i povezivanje djece iz Mostara i Nevesinja, te da se djeca sa invaliditetom što više uključe u društveni život.

"Evo, pomoću ovih, recimo, fotografija mi možemo da vidimo koliko oni ustvari mogu, koliko imaju svoju neku kreativnost i da pokažu sve ono što mi mislimo da oni ne mogu, a ustvari oni vrlo dobro mogu", izjavio je Spahić.

Branimir Tamindžija još kaže da su projektom željeli skrenuti pažnju na probleme djece s invaliditetom i institucijama.

Izložba u Mostaru, foto: Mirsad Behram
Izložba u Mostaru, foto: Mirsad Behram

"Prije svega, od samih ulaza mi imamo problem. Znači, oni nisu prilagođeni osobama sa invaliditetom i mi na ovaj način želimo da pokažemo javnosti te probleme i nedostatke. Iako postoje zakoni da sve ustanove treba da su prilagođene, to se nažalost evo dugi, dugi niz godina nije uradilo", istakao je Tamindžija.

Prodajna izložba fotografija, nastala u okviru jedne od aktivnosti projekta – foto-radionice – biće otvorena u narednih osam dana.

Prikupljeni novac biće iskorišten za daljnji rad organizacija koje rade sa djecom sa posebnim potrebama i oboljelima od multiple skleroze.

XS
SM
MD
LG