Dostupni linkovi

Prebojeni ustaški i nacistički simboli na partizanskom groblju u Mostaru


Simboli kukastog križa te ustaškog simbola uz uvredljive natpise na ulazu u Partizansko spomen-obilježje u Mostaru su prebojani, 7. januar 2022.

Ustaški i nacistički simboli te uvredljivi natpisi na ulazu u Partizansko spomen-groblje u u Mostaru su prebojani, a gradonačelnik Mostara Mario Kordić osudio je skrnavljenje .

Na tom kompleksu opet su 7. januara 2022. osvanuli uvredljivi grafiti, fašistički simboli i poruke.

Na samom ulazu u groblje, na crvenoj podlozi su bili iscrtani simboli kukastog križa te ustaškog simbola, slova “U” sa pridodanim križem. Ispisani su i natpisi “Tito je mrtav”, kao i uvredljivo ime za Bošnjake – “Balije”.

''Osuđujemo sve pokušaje pojedinaca ili organiziranih skupina čije djelovanje dovodi do narušavanja javnog reda i mira, skrnavljenja nacionalnog spomen obilježja, ali i pokušaja stavljanja Mostara u negativni kontekst kada je u pitanju očuvanje spomeničke baštine te mogućeg pokušaja podizanja nacionalnih tenzija", navodi se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika Grada Mostara.

Iz gradonačelnikovog ureda su kazali kako od pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko neretvanskog kantona, očekuju da se u konačnici otkriju i počinitelj ili počinitelji i nalogodavac ovog vandalskog čina.

"Ovim putem želimo poslati i jasnu poruku da se ovakve stvari neće tolerirati i ne trebaju se događati, a tko god ih činio i iz kojih pobuda, neće postići svoj cilj'', poručili su Ureda gradonačelnika Grada Mostara.

Iz Ureda su najavili kako će Grad Mostar u idućem razdoblju učiniti dodatne aktivnosti na zaštiti i valorizaciji Partizanskog spomen-obilježja za što su u gradskom proračunu osigurana sredstva, kako za održavanje tako i za sustav video nadzora.

"Gradske komunalne službe promptno su reagirale i već su uklonile, odnosno prebojale neprimjerene grafite na ulazu u groblje", saopćili su iz gradonačelnikovog ureda.

Na to je reagirao Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH, koji je za medije u Mostaru kazao kako su komunalne službe trebale oprati spomenik i sve ukloniti, a ne prefarbati.

Partizansko spomen-groblje, inače nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, već je godinama na meti vandala, a povremeno je i nelegalna deponija smeća, kao i mjesto gdje se nepropisno parkiraju vozila.

Partizansko groblje u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
XS
SM
MD
LG