Dostupni linkovi

Mostar: Obnavlja se „radno mjesto“ Alekse Šantića


Stara Četvrta osnovna škola

U Mostaru se privodi kraju obnova u ratu teško oštećene zgrade, Mostarcima poznatije kao Stara Četvrta osnovna škola, u kojoj će ubrzo biti smješten Općinski sud. Manje je poznato da će nakon obnove te zgrade, što finansiraju Norveška i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, zapravo biti obnovljeno nekadašnje – takoreći – „radno mjesto“ čuvenog mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH nedavno je saopćilo da u završnu fazu ulazi obnova stare zgrade IV Osnovne škole, budućeg sjedišta Općinskog suda u Mostaru, koja se finansira sredstvima vlade Norveške u iznosu od 2,15 miliona KM i vlade HN kantona u iznosu od milion maraka.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević, poznavalac historije Mostara, slaže se sa mišljenjem da će obnovom te zgrade biti jedna ruševina manje u Titovoj ulici, prepunoj u ratu porušenih, a neobnovljenih kapitalnih starih objekata:

„Jako je dobro da se konačno na ovoj lijevoj obali počinju ruševine nakon 20 godina obnavljati. Nakon 20 godina - to je nonsens, to je neshvatljivo meni i svim građanima.“

Serdarević ističe kako je zgrada Stare Četvrte osnovne škole napravljena tokom austrougarskog perioda i građena je u tzv. secesijskom stilu:

„Prvobitna namjena ove škole je bila također škola i zvala se Srpska osnovna škola.“

Zlatko Serdarević
Zlatko Serdarević

Za tu školu se veže jedan važan historijski period Mostara, a to je da je ona služila i za potrebe SPKD „Gusle“, u kojem je stvarao i Aleksa Šantić, ističe Zlatko Serdarević:

„Tu je stvarao Alekska Šantić, tu je on dirigovao, tu je on svirao, tu je on glumio. Tu je bio centar dramskog pokreta.“

VSTV je nedavno saopćio da je Općinski sud u Mostaru trenutno smješten u objektu koji ne odgovara potrebama suda zbog nedovoljnog prostora i u odnosu na zahtjeve stranaka. Planirano je da radovi na rekonstrukciji nove zgrade Općinskog suda budu završeni u toku oktobra 2014. godine.

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG