Dostupni linkovi

Mostar: Javne kuhinje pred kolapsom zbog politike


Jedna od javnih kuhinja u Mostaru
Jedna od javnih kuhinja u Mostaru
U Mostaru su pred kolapsom i dvije javne kuhinje u dva dijela grada. Zbog neodržavanja izbora nema novog Gradskog vijeća, pa time nema ni budžeta ili privremenog finansiranja, od čega finansiranje javnih kuhinja najviše zavisi. Oko 650 korisnika javnih kuhinja i članovi njihovih porodica, koji nemaju nikakvih drugih izvora preživljavanja, strahuju da bi mogli ostati i bez tog jednog obroka dnevno.

Dok se već mjesecima čeka da najjače hrvatske i bošnjačke stranke postignu politički dogovor o Mostaru, spas za Narodnu kuhinju u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu grada, stigao je u zadnji čas - zahvaljujući donaciji u hrani u vrijednosti od oko 12.000 maraka.

To je rezultat akcije prikupljanja dobrovoljnih priloga koju su proveli Osnovna škola "Mujaga Komadina", Info servis za mlade Islamske zajednice, te Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić".

Donacija Crvenog križa
Donacija Crvenog križa
"Mi ćemo zasigurno s ovim što smo dobili u proteklih desetak dana moći da radimo dva mjeseca bez ikakvih problema", kaže za RSE Alen Kajtaz iz Crvenog križa Grada Mostara.

Zahvalnost zbog donacije, Mostarcima u gradu i u dijaspori, izrazila je i šefica Narodne kuhinje Mostar Mevla Salčin:

"Sada, kad nam je najteže bilo, u situaciji kada se pojavio još veći broj korisnika, kad je situacija u gradu još teža i još bolnija, probudili su se građani našeg grada i dijaspora - probudili su se svi."

Stanje je teško i u Pučkoj kuhinji u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara.

"Zahvaljujući donacijama koje smo prikupili u zadnje vrijeme, kao i zalihama od prije, a i dobavljači od kojih uzimamo robu imaju razumijevanja s odgodom plaćanja, uspijevamo sastaviti nekako kraj sa krajem", kaže voditelj Pučke kuhinje Franjo Slišković.

Narodna kuhinja ima oko 430, a Pučka oko 220 korisnika. Preko 750 eura dnevno je potrebno ovim dvjema ustanovama samo za pripremu obroka. A šta im javna kuhinja znači, neki od korisnika su nam rekli:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Predstavnici mostarskih javnih kuhinja se nadaju kako će se politički ćorsokak što prije riješiti.

"Iskreno se nadam da će se u međuvremenu usvojiti odluka o privremenom finansiranju, odnosno da će se usvojiti budžet za 2013. godinu i da ćemo onda moći kroz čitavu godinu raditi i provoditi sve aktivnosti kad je kuhinja u pitanju", kaže Alen Kajtaz iz Crvenog križa Grada Mostara.

Franjo Slišković, iz Pučke kuhinje Mostar, ističe kako o zatvaranju kuhinje i ne razmišljaju:

„Mislim da će to biti zadnja solucija i vjerojatno nećemo o njoj ni razmišljati.“
XS
SM
MD
LG