Dostupni linkovi

Mostar: Incidenti tokom i nakon derbija


Jedna osoba je privedena, a nije bilo povrijeđenih u incidentu koji se ispred stadiona u naselju Vrapčići, sjeverno od Mostara, dogodio nakon revanš utakmice četvrtfinala Kupa BiH između Veleža i Zrinjskog, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Policija je saopštila da je uhapšena osoba nakon utakmice, u kojoj je gostujući Zrinjski izborio prolaz u polufinale pobjedom u Vrapčićima od 2:0, bacala kamenje na policiju, te u pravcu zgrade Uprave Veleža.

Pred kraj utakmice - u sudijskoj nadoknadi - susret je prekinut kod rezultata 0:2 za Zrinjski, nakon što je najmanje jedan navijač Veleža upao u teren, ali je brzom intervencijom zaštitara i policije sklonjen sa igrališta. Utakmica je nastavljena nekih desetak minuta kasnije, ali su odigrane tek dvije minute pred praznim tribinama, nakon čega je sudija svirao kraj.

Meč je inače odigran uz velike mjere osiguranja, pošto se na samom stadionu i oko njega nalazio veliki broj pripadnika uniformisane i specijalne policije sa psima, te zaštitara s dodatnom opremom.

Navijači Zrinjskog, koji su u Vrapčiće došli u četiri autobusa, na stadion su dovedeni u pratnji policije, nekih desetak minuta nakon početka susreta, a u 80. Minuti meča na sličan način su ispraćeni sa stadiona, što je uobičajena praksa, kojom se sprječava kontakt suparničkih grupa navijača.

U prvom susretu prije sedam dana, odigranom na stadionu Pod Bijelim brijegom, bilo je neriješeno 2:2.

XS
SM
MD
LG