Dostupni linkovi

Mostar i dalje bez gradonačenika, nova sjednica za dva dana


Sjednica Gradskog vijeća Mostara

Gradsko Vijeće Mostara u srijedu 10. februara nije izabralo gradonačelnika u nastavku konstituirajuće sjednice. Nova sjednica je zakazana za petak, 12. februar.

Ispoštovana je preporuka visokog predstavnika o tajnom glasanju, te je održan prvi od tri potrebna kruga glasanja.

U uži izbor za gradonačelnika su ušli Mario Kordić, kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar, koja okuplja četiri stranke (Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Demokratska fronta, Stranka za BiH Bosansko-patriotska stranka).

Na konstituirajućoj sjednici omogućene su i dodatne kandidature, pored već postojećih.

Pored Kordića i Guzina, za gradonačelnika Mostara su se prijavili i Irma Baralija (Naša stranka) i Arman Zalihić (Socijaldemokratska partija).

Naša stranka i Socijaldemokratska partija BiH su kao BH blok, prethodno, imale jednog kandidata, Irmu Baraliju.

Na sjednici 10. februara, Arman Zalihić iz SDP-a je u pauzi zasjedanja vijeća kazao kako traži novo odgađanje sjednice, u trajanju od pet dana, kako bi dobio podršku za kandidaturu za gradonačelnika, te da je on "jedini kandidat koji može spriječiti da HDZ BiH opet ne dobije mjesto gradonačelnika Mostara".

Sabina Ćudić, iz Naše stranke, kazala je kako je SDP ‘pokleknuo pritiscima i na ovaj način odlučio srušiti BH Blok u Mostaru i izbaciti Irmu Baraliju iz utrke za gradonačelnika’.

U prvom krugu glasanju Kordić je dobio 14 glasova, Guzin 12, Irma Baralija dva glasa, a Zalihić niti jedan. Dva listića su bila nevažeća.

Na konstitirajućoj sjednici Gradskog vijeća 5. februara su izabrani rukovodstvo i zamjenici Vijeća, konstituirani klubovi naroda.

Lokalni izbori u Mostaru su održani 20. decembra 2020. godine. To su prvi izbori nakon 12 godina u tom gradu.

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Na lokalnim izborima u Mostaru biralo se 35 vijećnika, a većinu vjećničkih mandata je osvojila HDZ BiH.

Gradsko Vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Vijećnici su birani u gradskoj izbornoj jedinici, koja daje 13 vijećnika i obuhvata cijelo područje Mostara.

Osim toga, 22 vijećnika se biraju iz šest izbornih jedinica, gradskih područja i to 13 iz tri većinske hrvatske izborne jedinice i devet iz tri većinske bošnjačke izborne jedinice.

Nijedan konstitutivni narod (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) ne može imati manje od četiri niti više od 15 vijećnika, a jedno vijećničko mjesto pripada onima koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi.

XS
SM
MD
LG