Dostupni linkovi

Mostar grca u smeću: Komunalci protestirali pred deponijom


Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Komos“ Mostar, koje djeluje na području tzv. istočnog – većinski bošnjačkog - dijela tog grada, u utorak ujutro su održali protest pred ulazom u Gradsku deponiju Uborak, nekoliko kilometara sjeverno od Mostara.

To je već šesti dan generalnog štrajka 138 radnika „Komosa“, koji traže isplatu četiri zaostale plate, tri topla obroka, ujedinjavanje komunalnih preduzeća u Mostaru – kojih sada ima pet – za šta postoji odluka Gradskog vijeća iz decembra 2006., te Ustavnog suda Federacije BiH iz 2013. godine. Takođe zahtijevaju da se nivo budžetskih izdvajanja za komunalnu oblast udvostruči, odnosno vrati na nivo iz 2007. godine.

Prethodno su radnici „Komosa“ pet dana protestirali pred Gradskom vijećnicom, ali bez rezultata.

Uprkos lošem, kišnom vremenu, nekoliko desetina radnika „Komosa“ u utorak ujutro se okupilo na ulazu u Deponiju „Uborak“, koja je prije nekoliko godina odlukom gradskih vlasti izdvojena iz sastava „Komosa“ i formirana kao zasebno preduzeće. Radnici „Komosa“ tvrde da su došli u posjed zemljišno-knjižnog izvatka, prema kojem je jasno da je jama Deponije „Uborak“ još uvijek u vlasništvu njihove firme, o čemu su vlasti – kako kažu - godinama šutjele, a istovremeno „Komos“ duguje znatne svote novca za plaćanje odlaganja otpada u navedenu deponiju.

Iako su bili najavili blokadu ulaza u Deponiju, radnici „Komosa“ su jutros propuštali kamione preduzeća „Parkovi“, iz tzv. zapadnog – većinski hrvatskog – dijela Mostara. Predsjednik sindikata „Komosa“, Emir Džubur je medijima izjavio da su još u ponedjeljak, u toku dana spremili dopis MUP-u o okupljanju pred Deponijom, ali podsjećaju da se to mora po zakonu bar deset dana ranije najaviti.

„Ne želimo blokirati rad drugog privrednog subjekta, a i to su njihove dojučerašnje kolege“, rekao je Džubur okupljenim novinarima.

On je rekao da je protest pred Deponijom samo jedan vid upozorenja. „Naš cilj je s ovim da skrenemo pažnju Gradske uprave, odnosno gradonačelnika i svih odgovornih, koji odlučuju o sudbini komunale, da očito u ovoj komunalnoj branši ima jako puno problema“, naglasio je Džubur, naglašavajući da vlasti već osam godina „izigravaju preuzete obaveze“.

Emir Džubur
Emir Džubur
Rekao je i kako im se za pet dana protesta i već šesti dan štrajka niko nije ni obratio. „Niko, baš doslovce niko, nije pokušao da nam se javi jednu jedinu minutu i da kaže 'ima li problema, kako prolazi štrajk? Nastojimo ili radimo na rješavanju tih problema'. Dakle, niko!“, rekao je Džubur.

„Nikome ovo nije u interesu. Mi želimo da nam se isplate četiri plate, da nam se dadne i da krenemo sa poslom. Ne voli niko da grad bude prljav“, dodao je radnik Šaban Gaši.

„Je li ovo politička strana ili je problem firme, to niko neće da nam objasni, da znamo šta ćemo, na čemu smo“, smatra jedan od okupljenih radnika, Alija Ćućurević.

Reakcija iz Gradske uprave ni danas nije bilo, ali je gradonačelnik Ljubo Bešlić ovih dana medijima izjavio da je Grad Mostar svoje obaveze prema „Komosu“ izmirio, te pomogao da se podijele plate, a dodao je i da se unutar firme trebaju tražiti rješenja.

„To poduzeće je predimenzionirano. Nemaju toliko posla koliko imaju uposlenika i mislim da tamo mora biti reorganizacija i onda ujedinjenje. Oni sad žele samo ujedinjenje. Ujedinjenje je pitanje politika Grada Mostara i ne donosi ih samo gradonačelnik. Gradonačelnik samo provodi politike koje se dogovore u Gradu Mostaru“, kazao je Bešlić.

Odgovarajući na ovakve Bešlićeve izjave, radnici kažu da nisu oni krivi za prijem novih zaposlenih tokom godina. „Dođu 'instrukcije' od viših organa, svjesno primaju nove uposlenike i 'zavaljuju' ta preduzeća. Jednostavno iz tog razloga da ih dovedu u dužničko ropstvo“, tvrdi predsjednik Sindikata „Komosa“, Emir Džubur.

On podsjeća da već mjesecima nema Nadzornog odbora firme, te nema Skupštine preduzeća, što su radnici tražili još prije četiri i po mjeseca.

„Jer, namjera gradskih vlasti, gospodina gradonačelnika je da ovu firmu likvidira. Dakle, gospodine neće moći! Ima institucija, ima sudova, zakona, gdje ćemo mi znati zaštititi svoja prava“, tvrdi Džubur.

On je najavio da se štrajk nastavlja do daljnjeg. U međuvremenu, dok radnici „Komosa“ rade svega zakonski obaveznioh 30 posto poslova i otpad kupe samo ispred prioritetnih objekata poput bolnica i škola, ulice tzv. istočnog dijela grada postaju prave male deponije smeća.

Na potezu su, očito, vlasti Mostara, u kojem nema Gradskog vijeća – jer nisu održani lokalni izbori u oktobru 2012. godine usljed sukoba hrvatskih i bošnjačkih stranaka o nobim izbornim pravilima – gradonačelnik je u tzv. tehničkom mandatu, pa trenutno Grad Mostar nema budžeta, ali ni odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine.
  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG