Dostupni linkovi

U Mostaru prva sjednica Gradskog vijeća poslije 12 godina

U Mostaru, gradu na jugu Bosne i Hercegovine, u petak, 5. februara je počela prva sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu. Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane zakletve, utemeljenje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, te izbor gradonačelnika.

Ovo je prva sjednica novog Gradskog vijeća nakon 2012.godine. Sjednica se u novom sazivu održava nakon lokalnih izbora koji su poslije 12 godina zastoja održani 20. decembra 2020. godine.

Prethodni lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Od tada stranke na vlasti u tom gradu - Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) se nisu mogle dogovoriti o novim izbornim pravilima nakon što je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) 2004. godine.

Lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, u junu 2020. godine su potpisali Sporazum u kojem je dogovoreno održavanje izbora u Mostaru.
Dogovor je postignut nakon što je Mostarka Irma Baralija 2019. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Gradsko Vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Vijećnici su birani u gradskoj izbornoj jedinici, koja daje 13 vijećnika i obuhvata cijelo područje Mostara.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG