Dostupni linkovi

Dan kada je nestao jedan most


Godišnjica rušenja Starog mosta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Godišnjica rušenja Starog mosta

U Mostaru je i ovog 9. novembra obilježena godišnjica rušenja simbola tog grada – Starog mosta, koji je na današnji dan prije 23 godine oboren artiljerijskim projektilima ispaljenim sa položaja Hrvatskog vijeća obrane na obližnjem uzvišenju Stotina.

Ni ove godine godišnjicu rušenja Starog mosta, inače izvorno sagrađenog 1566. godine, u vrijeme osmanske uprave u BiH, nisu organizirale gradske vlasti.

Tačno u 10 sati i 16 minuta, sirenom za opću opasnost, bacanjem cvijeća u Neretvu, te skokom bez aplauza, kojeg je izveo skakač Kenan Juklo, Klub skakača u vodu “Mostari” i ove godine je obilježio godišnjicu rušenja Starog mosta.

“Cilj je da stvorimo svijest u javnosti da se neke stvari pa ni u ratovima ne rade”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa prvi čovjek Kluba skakača, Semir Drljević, podsjećajući da je Stari most spomenik kulture.

U trenutku dok se Stari most, pogođen artiljerijskim projektilima, survavao u Neretvu, par stotina metara dalje nalazio se Benaid Kalajdžić, dugogodišnji član Kluba skakača. Prisjetio se tih strašnih trenutaka.

“Kao da se komad tijela od mene odvalio! Jer, svoj život posvetio sam njemu, živio sam s njim, rastao s njim, proveo više vremena na njemu, na Starom mostu, nego u svojoj rođenoj kući”, ispričao je Kalajdžić.

Legenda mostarskih skokova, Emir Balić, je u vrijeme rušenja mosta izgnan u Hrvatsku, nakon što je bio zatvoren i u konc-logoru HVO-a. Kaže da je, kada je čuo vijest o rušenju mosta, bio šokiran i nije mogao vjerovati da se to dogodilo.

“Bilo mi je vrlo teško, onda su sjećanja na Stari most... Meni je i tada bilo 60 godina. Sjetio sam se svoje mladosti, svoga odrastanja, sjetio sam se plaža, raje skakanja...”, kazao je Balić.

Obilježavanju godišnjice rušenja prisustvovala su i djeca iz Osnovne škole “Mujaga Komadina”. Mostarac Samir Zukanović, bivši skakač, nezadovoljan je što se još više ljudi nije okupilo na Starom mostu.

“Mislim da bi sve škole iz Mostara trebale doći na Stari most ovaj dan, ako ništa bar da održe čas istorije u svojim školama, da se ne zaboravi kulturocid, koji se desio u Mostaru”, kazao je za Radio Slobodna Evropa Zukanović

Nakon rata, obnova Starog mosta bila je međunarodni projekat, vrijedan oko 15 miliona dolara, u kojem je učestvovala i Hrvatska. Stari most je, uz veliku svečanost i prisustvo svjetskih zvanica, među kojima je bio i britanski princ Charles, ponovo otvoren 23. jula 2004. godine.

U ljeto 2005. godine Stari most je upisan u UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG