Dostupni linkovi

Mostar: EU daje 10 miliona eura bespovratnih sredstava


Logo eura
Logo eura

Evropska unija (EU) širom Bosne i Hercegovine vrši promociju projekta pod nazivom "EU for biznis" (EU4Business), u okviru kojeg je, uz pomoć Njemačke, izdvojila preko 16 miliona eura.

"EU4Business" projekat je namijenjen privrednicima i razvojnim organizacijama za dobijanje bespovratne pomoći za razvoj vlastitog biznisa ili određenih sektora.

Pojedinačni grantovi mogu se kretati između 50.000 i 200.000 eura.

Nekoliko desetina osoba je već dobilo posao, nakon što su prošli praktičnu obuku od oko dva mjeseca u Centru za obuku i prekvalifikaciju u Čapljini, gdje se vrši obuka odraslih, nezaposlenih osoba za zanimanja kuhar i konobar.

Taj Centar otvoren je uz pomoć EU u okviru sličnog projekta a nakon već nekoliko ciklusa obuka.

"Kurs je završila 61 osoba, više za kuhara, bilo je više obuka. Od toga je 36 osoba zaposleno, što stalno, što privremeno. Istina, šestero od njih je zaposleno u Hrvatskoj, sezonski, ali su zaposleni. Vratit će se sada, kad završi sezona, pa ćemo im pokušati potražiti posao ovdje", kaže voditelj Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu u Regionalnoj razvojnoj agenciji za Hercegovinu - REDAH, koja je nosilac projekta, Ivica Sivrić.

Takve rezultate bi trebao dati i projekat "EU4Business", kojeg EU, u saradnji sa njemačkom Razvojnom agencijom GIZ, ovih dana promovira širom Bosne i Hercegovine.

Projekt menadžer programa "EU4Business" u njemačkoj Razvojnoj organizaciji GIZ Gligor Stojkov kaže kako projekat finansiraju EU i Njemačka, u ukupnom iznosu od 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura osigurava EU.

Aktivnosti projekta su usmjerene prije svega prema izvoznim sektorima, turizmu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, te poduzetništvu.

"Ukupan fond projekta koji je predviđen za grantove je 10 miliona eura, 4,5 miliona eura su namijenjena preduzetnicima u izvoznim sektorima, 1,5 miliona eura stavljena su na raspolaganje preduzetnicima i partnerstvima u turizmu, tri miliona eura su na raspolaganju za poticaj aktivnosti u ruralnom razvoju i poljoprivredi, te jedan milion eura je stavljen na raspolaganje partnerstvima za razvoj poduzetništva", kaže Stojkov.

Ko sve može aplicirati?

"Mala i srednja preduzeća, obrti, te farmeri u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja. U nekim slučajevima, prije svega u sektoru turizma, u sektoru poduzetništva i djelimično u izvoznim sektorima, pored pojedinačnih aplikacija bit će prihvatljiva i partnerstva kao aplikanti, u kojim partnerstvima je predviđeno da budu članovi ne samo predstavnici privatnog sektora nego i razvojne agencije, koje mogu biti javne, nevladin sektor koji se bavi podrškom privatnom sektoru, i ostale zainteresovane strane. Međutim, okvirno se može reći da će preduzetnici biti u stanju aplicirati i dobiti grant veličine između 50.000 i 200.000 eura, u zavisnosti od sektora i tipa partnerstva", objašnjava Stojkov.

Zdrava hrana iz Ustikoline
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Jedan takav grant već je dobilo Udruženje za poduzetništvo i posao "LiNK" iz Mostara i to za projekat u vezi sa razvojem turizma na području općina Jablanica, Prozor i Posušje.

"Projekat je pomogao uvelike tako što se napravila jedna integralna turistička ponuda na području Jablanice, Posušja i Prozora Rame. Preko 130 aktera u turizmu se udružilo, a da do sada nisu imali saradnju, nije postojala ta međuopćinska saradnja, što je suština i jedan od prioriteta ove tri općine, u skladu s njihovim strateškim okvirima. Ono što smo mi doživjeli kao jedno pozitivno iskustvo jeste da treba raditi na razvoju i promociji turizma", kaže direktorica Centra usluga LiNK Mostar, Alisa Gekić.

Bosna i Hercegovina, posebno Hercegovina, posjeduje odlične turističke potencijale, dodaje Gekić.

"Počelo se raditi na umrežavanju pružatelja turističkih usluga. Zaista je velika pohvala Delegacije EU i GIZ-a, koji su prepoznali turizam kao jedno od prioritetnih područja, jer tu je mnoštvo prioriteta na kojima treba raditi", objašnjava Alisa Gekić.

Balkanskim Koloradom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Projekt menadžer programa "EU4Business" u njemačkoj Razvojnoj organizaciji GIZ, Gligor Stojkov podsjeća kako je glavni moto projekta "EU4Business - za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju".

"Smatramo da su inovacije jedna tema koja može omogućiti svim poduzećima da kroz vlastiti razvoj povećaju izvoz, ali prije svega da kreiraju radna mjesta i da kroz to poboljšaju život stanovnika BiH", ističe Gligor Stojkov.

Inače, projekat "EU4Business" se implementira od aprila 2018. do marta 2022. godine, a provode ga tri međunarodne organizacije - GIZ, Razvojni program UN-a UNDP, te Međunarodna organizacija rada - ILO.

Sudeći prema ranijem sličnom projektu kojeg je finansirala EU, pojedinačni programi trebali bi biti održivi i nakon isteka perioda bespovratnih sredstava.

Tako voditelj Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu u mostarskom REDAH-u, Ivica Sivrić, podsjeća da je čapljinski Centar za obuku i prekvalifikaciju partnerski projekat sa - među ostalim - Općinom, Srednjom strukovnom školom, Turističkom zajednicom Hercegovačko-neretvanskog kantona, Službom za zapošljavanje i Turističkim klasterom Hercegovina - i da su ostala još dva ciklusa obuke do kraja projekta.

"Očekujemo da će projekat biti održiv, da će se partnerstvo nastaviti i poslije projekta, privatni sektor želi i ima potrebu za tim, a u saradnji sa Općinom i Srednjom školom će se osmisliti načina kako će to partnerstvo da zaživi i poslije projekta, a REDAH će tu biti jedan servis i pomoć za dalji rad", zaključuje Ivica Sivrić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG