Dostupni linkovi

Mostar: Dvije i po decenije “konstruktivnih razgovora”


Grafiti u Mostaru
Grafiti u Mostaru

Mostar u 2016. godinu ulazi kao u osmu godinu od kako u tom gradu nije bilo lokalnih izbora. Naime, ključne etničke stranke tog i dalje više-manje podijeljenog grada, ne mogu da se dogovore oko novih izbornih pravila, nakon što je stara još prije više od pet godina ukinuo Ustavni sud BiH. I dok političari vode rovovsku borbu oko imaginarnih etničkih interesa i pritom to dobro naplaćuju, neki od građana Mostara - iscrpljeni višedecenijskom političkom i ekonomskom krizom - za Radio Slobodna Evropa kažu da im je svejedno ko je na vlasti i da im je jedino bitno imaju li posao.

U 2016-oj bi se u BiH trebali održati lokalni izbori, međutim, hoće li ih biti i u Mostaru, gdje su građani zadnji put birali lokalnu vlast još 2008. godine, i dalje je neizvjesno.

Ni nakon nekoliko pregovaračkih rundi ključne hrvatske i bošnjačke stranke - HDZ BiH i SDA - nisu se mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila. HDZ traži princip “jedan čovjek - jedan glas” i jednu opštinu, izbornu jedinicu kao u ostatku BiH, dok SDA zahtijeva zadržavanje više izbornih jedinica ili opština, kako bi se - tvrde - Bošnjaci zaštitili od majorizacije od strane hrvatske većine stečene ratom.

Novi pregovori započeti su posljednjih sedmica, a dvije strane uvjeravaju javnost da ovaj put sve ide bolje. Gradonačelnik Mostara u tzv. tehničkom mandatu Ljubo Bešlić, inače iz HDZ-a BiH, ovih dana je izjavio:

„Znam da je atmosfera dosta dobra između stranaka i da je to, prije svega, ohrabrenje."

„Pa, mogu reći da sam malo više optimista već do sada; da se ušlo u malo jednu priču, što do sada se nismo doticali“, navodi predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić.

Mostar, decembar 2015, foto: Mirsad Behram
Mostar, decembar 2015, foto: Mirsad Behram

Iako je međunarodna zajednica 2004. godine intervenisala i nametnula tadašnji statut grada i izborna pravila, iz Ureda visokog predstavnika zadnjih godina ponavljaju da ovaj put neće biti nametanja. Zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton tek je nedavno izjavio:

“Naša glavna briga je da grad ostane jedna, jedinstvena lokalna forma samouprave, uz neki nivo ovlasti ispod onog gradskog.”

Ostalih deset stranaka s nivoa Mostara, ponukane višegodišnjom pat-pozicijom između HDZ-a BiH i SDA, ljetos su, iako nemaju dovoljno ruku u Parlamentu BiH da nešto sami učine, pokrenule inicijativu da se u tom gradu stvore pravni uslovi za održavanje izbora.

Privatiziranje legitimiteta

Pero Nikić, glasnogovornik HDZ-a 1990, stranke koja je okupila ostale opozicione hrvatske, bošnjačke i multietničke stranke, kaže kako su HDZ i SDA u posljednjih 20 godina privatizirali legitimitet na rješavanje problema Mostara.

„Njihov nerad i nezabrinutost za to pitanje sve im više izbija taj njihov legitimitet i to je jednostavno potaknulo HDZ 1990, ali i sve druge stranke koje djeluju na prostoru Grada Mostara, da pokrenu inicijativu za rješavanje problema“, komentariše Nikić.

Nikić kaže da inicijativa deset stranaka "ima za cilj da stvori preduslove i platformu za održavanje demokratskih izbora, putem kojih će građani Mostara odlučiti tko će činiti vlast i da stvorimo jedan funkcionalan zakonodavni oblik vladanja u vidu gradskog vijeća, koje trenutno ne funkcionira, kako bi se stvari u Mostaru počele riješavati“.

Pošto nema Gradskog vijeća, budžet Mostara praktično sami donose gradonačelnik iz HDZ-a i načelnik finansija iz SDA, a potvrdi se u Parlamentu Federacije BiH.

U na lokalnom nivou, u vanparlamentarnoj Našoj stranci, kažu da je upravo to razlog zbog kojeg vladajuće stranke nemaju interesa da se izbori održe.

„Oni, kad su uspjeli naći način kako da nesmetano finansiraju sebe i krugove ljudi oko sebe, znači da dijele cirka 60 miliona maraka godišnje, njima izbori više nisu potrebni“, konstatuje potpredsjednik Naše stranke Mostar Rijad Durkić.

Sead Đulić, foto: Mirsad Behram
Sead Đulić, foto: Mirsad Behram

Pozorišni reditelj Sead Đulić kaže kako HDZ i SDA već 25 godina imaju “konstruktivnu atmosferu” i sve što se desilo u Mostaru za to vrijeme je dogovor čelnika tih stranaka na raznim nivoima.

„Njima ovo odgovara. Super! Svako ima svoju 'polovinu' i tu je 'hadžija', a nema ruku! Dvije glave. I one sve odlučuju. Kako je nama dolje, kako je narodu – ma koga to briga?“, navodi Đulić.

Naša stranka je u više navrata u Parlamentu entiteta Federacije BiH tražila reviziju finansijskog poslovanja Grada Mostara, koje nema već - kako tvrde - 14 godina, pa tako sada u Mostaru nema ni finansijske ni političke kontrole vlasti.

Potpredsjednik Naše stranke u Mostaru Rijad Durkić o izjavama iz vodećih partija kako vlada konstruktivna atmosfera u novim razgovorima kaže da je to samo kupovanje vremena.

„Bez normalnih automatizama kontrole učinka i načelnika i njegovih saradnika, oni žele u principu kupiti vrijeme, jer – u ovom trenutku – izbori po njih ne bi donijeli dobar politički rezultat“, ocjenjuje Durkić.

Političko rješenje za Mostar tako nije ni na vidiku. Za to vrijeme golim okom je u tom gradu vidljiva stagnacija, pa je na primjer na desetine malih biznisa s obje strane grada zatvoreno, a zbog propasti predratne industrije, ugašeno je na hiljade radnih mjesta.

Zašto nije bilo izbora i hoće li ih biti, neki od građana su nam kazali:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Mnogi se boje da dogovora tako brzo neće biti. Pozorišni reditelj Sead Đulić naglašava:

„Jedino rješenje je ovdje ili sila izvana ili sila iz naroda. Kakva će to sila biti, pendrekom, palicom ili glasačkom mašinom... Ali ovo treba pomesti, jer više stvarno nema smisla.“

XS
SM
MD
LG