Dostupni linkovi

Mostar: Bujica oštetila bolnicu


Jako nevrijeme, praćeno grmljavinom i neuobičajeno jakim talasima kiše, u nedjelju uveče i u noći između nedjelje i ponedjeljka izazvalo je veće materijalne štete na širem području Mostara.

Zbog loše riješenih kanalizacionih odvoda, dijelovi grada su bukvalno bili pod vodom, a bujica je nanijela velike odrone šljunka i pijeska sa okolnih brda.

Velika šteta je tokom noći nanesena bolnici Regionalnog medicinskog centra (RMC) "dr. Safet Mujić". Kako je izjavio direktor RMC-a, dr. Zlatko Guzin, nivo vode oko bolnice bio je oko pola metra. "Centralni šahtovi, kanalizacija, nisu mogli primiti toliku količinu vode u kratkom periodu", izjavio je Guzin.

Prema njegovim riječima, voda je prodrla u zgradu, a posebno je stradao prijemni odjel, na samom ulazu u bolnicu. Poplavljeno je nekoliko ambulanti, dio intenzivne njege, a oštećen je i plafon prijemnog odjela.

Radnici RMC-a uspjeli su skloniti tehničku opremu, a u toku je čišćenje i saniranje nastale štete. "Procjenu oštećenja još nemamo, ali štete će biti sigurno nekoliko desetina hiljada maraka", rekao je dr. Guzin.

Trenutno je rad bolnice otežan, a dr. Guzin vjeruje da će do sutra rad bolnice biti normaliziran. "Ovakve stvari se dešavaju nam se pri iole većem nevremenu", dodao je Guzin.

Jako nevrijeme uzrokovalo je i oštećenje jednog ugostiteljskog objekta i kioska, na koje je pala velika grana, ali ni tom prilikom nije bilo povrijeđenih.

U južnom mostarskom predgrađu Opine, teška oštećenja pretrpjela je kuća Kemala Boškaila. Kako nam je izjavio, u nedjelju oko 23.30 minuta, potok – nastao usljed jakih padavina, koji inače protiče pored kuće – okrenuo je prema kući. Tom prilikom bujica je nanijela ogromne količine šljunka, te je zajedno sa vodom prodrla u kuću i garažu. Zatrpana su dva automobila, te uništena unutrašnjost kuće.

"Ovdje ima najmanje preko 2000 kubnih metara šljunka, ispred i oko kuće", rekao je Boškailo, apelujući za pomoć.

On tvrdi da, ako se opet ne uredi potok, da će bujica pri prvom narednom nevremenu opet krenuti na kuću. Riječ je o radniku gradskog komunalnog preduzeća "Komos", u kojem su zaposleni, kako je rekao, zadnju platu primili za mjesec april.
XS
SM
MD
LG