Dostupni linkovi

Mostar: Pozorište i Kazalište saradnju počinju osjetljivom temom


Mostar
Mostar

"Haj'mo na fuka" radni je naziv predstave, koju će već u januaru zajednički izvesti ansambli Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta iz tog grada. To je prvi primjer institucionalizirane produkcije između te dvije mostarske teatarske kuće.

Ono što su ljetos najavili, to su ovih dana Narodno pozorište i Hrvatskog narodno kazalište Mostar, potpisivanjem Ugovora o koprodukcijskoj saradnji i zajedničkoj realizaciji teatarskog projekta, i sproveli u djelo.

Autor predstave, čiji je radni naziv "Haj'mo na fuka", je reditelj Dragan Komadina, a ideja je potekla od glumaca dva teatra Roberta Pehara i Saše Oručevića.

Prvi zajednički, institucionalizirani projekat dotiče se mostarske društvene stvarnosti. Predstava "Haj'mo na fuka", naime, govori o osjetljivoj temi ratnog sukoba između HVO-a i Armije BiH.

“Tematika te predstave je zapravo sukob između HVO-a i Armije, odnosno dva pripadnika jedne i druge vojske, koji su u tom sukobu poginuli i sad naknadno i gore na 'onom svijetu' ponovo nastavljaju tu svoju započetu priču i nastoje rasplesti taj odnos, čvor u kojeg su se upleli i kroz koji ćemo mi svi i kao pojedinci i kao kolektiv, ja se nadam, doživjeti jednu pozitivnu katarzu i ponovo propitati motive i ono šta smo radili, i mi sami i šta su neki drugi radili u naše ime”, kaže direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja.

Osim ovog projekta, direktori Ivan Vukoja i Almir Mujkanović dogovorili su i razmjenu već produciranih predstava, uz međusobna gostovanja.

“Cilj, odnosno ideja same zajedničke saradnje jeste publici i građanima Mostara ponuditi jedan novi kvalitet, jednu novu predstavu da pokažemo da možemo zajednički raditi, da možemo stvarati novu vrijednost zajedničkim snagama”, objašnjava Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Direktor HNK-a, Ivan Vukoja, navodi da ono što dva tetara rade nije politika.

Ivan Vukoja i Almir Mujkanović
Ivan Vukoja i Almir Mujkanović

“Jedino bi se moglo nazvati kulturnom politikom, jer mi smatramo da ovaj grad jeste jedan grad i da on treba funkcionirati i da svim ljudima svi sadržaji koji su u ovom gradu trebaju biti dostupni, a mi se trebamo truditi da budu što kvalitetniji”, kaže on.

Potpisivanjem Ugovora o saradnji Pozorišta i Kazališta iz Mostara, kako kažu čelni ljudi ove dvije kuće, dva teatra žele i zajednički nastupati prema svojim osnivačima - Gradu Mostaru i Hercegovačko- neretvanskom kantonu, zbog rješavanja godinama nagomilavanih statusnih problema, prije svega finansijskih.

Jedan od prioriteta im je, rečeno je danas na konferenciji za novinare, da se izbore da sa pozicije granta u budžetu uđu u redovno budžetsko finansiranje.

XS
SM
MD
LG