Dostupni linkovi

Spojen most u Gradišci između BiH i Hrvatske


Zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije spojen most u Gradišci, 15. oktobar 2021.
Zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije spojen most u Gradišci, 15. oktobar 2021.

Na rijeci Savi kod Gradiške, na zapadu Bosne i Hercegovine, zvanično je spojen most, zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija BiH i Hrvatske na sredini mosta.

“Ovim smo spojili dvije obale i dvije države i završili najvažniji posao na ovom gradilištu. Premostili smo Savu, mada svi poslovi nisu završeni. Optimista sam da će konačno uređenje mosta, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture biti urađena u planiranom roku. Time ćemo, konačno, završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja”, izjavio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, koji je predvodio delegaciju BiH.

Kako je rečeno, završena je kompletna čelična konstrukcija mosta, a do proljeća će biti završeno i 500 metara saobraćajnice sa strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj.

Nakon toga počinje izgradnja pristupne saobraćajnice u dužini od šest kilometara sa hrvatske strane.

Most kod Gradiške, 15. oktobar 2021.
Most kod Gradiške, 15. oktobar 2021.

Most na Savi vrijedan je 19 miliona eura. Troškove za izgradnju u omjeru pola-pola su snosile Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Dio mosta sa hrvatske strane se finansira iz sredstava Evropske unije koja je i Bosni i Hercegovini obezbijedila grant od 3.2 miliona eura za gradnju mosta.

Most je dug 426 metara i ima po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru.

XS
SM
MD
LG