Dostupni linkovi

Moskva uzvraća udarac: Hvataj Petra Velikog, a ne Pikačua


Autor: Tom Balmforth (Prevela: Lejla Sarić)

Moskovske vlasti žele da Rusi prestanu tragati ulicama za Bulbasaurom, Skvirtlom i drugim Pokemonima i umjesto toga tragati za virtuelnim istorijskim figurama – od careva do pionira u svemiru Jurija Gagarina.

Gradska vlada navodi da razvija aplikaciju za mobilne telefone koja radi poput igre virtuelne stvarnosti Pokemon Go, koja se kao virus raširila svijetom i zarazila milione ljudi.

Ruska bi inačica imala i svrhu: educirati Moskovljane o istoriji njihove države i glavnog grada. I da se usput rekreiraju.

"Cilj programa je da se moderna tehnologija virtuelne realnosti iskoristi kako bi se skrenula pažnja na bogato kulturno nasljeđe i takođe dao Moskovljanima razlog da više šetaju", objavio je gradski Odjel za informacione tehnologije.

Igranje Pokemon Go u Moskvi
Igranje Pokemon Go u Moskvi

Pod vlašću Vladimira Putina, Rusija traga za načinima da smanji ovisnost o Zapadu, pokušavajući kreirati vlastite verzije raširenih tehnologija.

Ovo je još jedan korak u tim naporima otkako su odnosi sa Zapadom pogoršani zbog ruskog uplitanja u Ukrajini 2014. godine, a zbog kojeg su SAD i EU nametnule sankcije Rusiji.

Prošle godine Rusija je predstavila platnu karticu kao svoj pandan vodećim svjetskim lancima poput Visa i MasterCarda.

Trendovi u pop kulturi koji su zapalili cijeli Zapad dobijali su ruske inačice. Kada je knjiga Harry Potter očarala čitaoce diljem svijeta, nekoliko serija pojavilo se u Rusiji, uključujući onu u kojoj je protagonist serijala ličnost slična Haryju Potteru, ovaj put djevojčica iz Moskve nazvana Tanja Groter.

Umjesto korištenja pametnih telefona da otkriju, uhvate i "prikupe" virtuelna Pokemon stvorenja, korisnici aplikacije "Otkrij Moskvu" pretraživaće ulice i parkove glavnog ruskog grada u potrazi za istorijskim i ličnostima iz oblasti kulture.

Karikatura Pokemon Go u Rusiji sa natpisom: Hapsimo vas zbog rušenja javnog poretka
Karikatura Pokemon Go u Rusiji sa natpisom: Hapsimo vas zbog rušenja javnog poretka

Za razliku od igre Pokemon Go, portreti likova biće u virtuelnoj stvarnosti projektovani u 3D tehnici. Aplikacija će pozivati korisnike da se fotografišu sa 3D figurama, dok igrači u Pokemon Go mogu da se bore sa Pokemonima koje su prikupili i "istrenirali".

Lista ličnosti koje će se naći u ruskoj aplikaciji su Petar Veliki i Ivan Grozni, Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru, rock ikona iz sovjetske ere Viktor Coj, pisac Aleksandar Puškin, naučnik Mihail Lomonosov, kompozitor Petar Čajkovski.

Pokemon Go još zvanično nije pušten za rusko tržište, ali se igra sve više, uz neodobravanje i sumnjičavost mnogih – političara, sigurnosnih zvaničnika, nacionalista, Kozaka, vjerskih zajednica...

Neki su okarakterisali ovu igru kao duhovno ispraznu "mašinu za pravljenje novca", a drugi kao potencijalni atak na uvjerenja vjernika zbog mogućnosti da se virtuelni Pokemoni mogu projicirati u vjerskim objektima.

Neki, pak, tvrde kako je aplikacija djelo CIA zavjere, kako bi preko kamera na pametnim telefonima ruskih građana došla do tajnih kutaka Rusije i tako omogućila američkim obavještajnim agencijama prikupljanje informacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG