Dostupni linkovi

U Moskvi počelo suđenje ruskom opozicionom političaru Ilji Jašinu


Ilja Jašin u kavezuza optužene tokom sudske rasprave u Moskvi u julu 2022.
Ilja Jašin u kavezuza optužene tokom sudske rasprave u Moskvi u julu 2022.

U moskovskom sudu počelo je suđenje opozicionom političaru Ilji Jašinu(Ilya Yashin), koji je uhapšen u julu pod optužbom da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci tokom njene invazije na Ukrajinu.

Jašin je otvoreni kritičar Kremlja i jedan od rijetkih istaknutih opozicionih političara koji su još uvijek u Rusiji.

Optužba protiv njega proizilazi iz njegovih objava na YouTube-u o navodnim zločinima koje je počinila ruska vojska u ukrajinskom gradu Buča. Prijeti mu do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci je novo kazneno djelo pa ako bude osuđen, Jašinu prijeti kazna od 10 godina zatvora. Zakon protiv diskreditacije vojske usvojen je nakon što je Rusija u februaru započela invaziju na Ukrajinu.

Jašin, bivši šef Savjeta poslanika Krasnoselskog okruga u Moskvi, saradnik Borisa Njemcova i Alekseja Navaljnog, priveden je krajem juna zbog administrativnog slučaja, a nakon što je odslužio kaznu, ponovo je priveden. Od jula se nalazi u istražnom zatvoru Butyrka u Moskvi.

Oko 30 ljudi došlo je u srijedu na sud da ga podrže. Tokom ročišta sudski izvršitelji su ih izbacili iz sale nakon što je političarka Julija Galjamina razgovarala sa okrivljenim, prenosi Mediazona.

Sud je razmotrio zahtjev istrage za produženje Jašinovog boravka u istražnom zatvoru. Odbrana je zatražila promjenu mjere zabrane. Sudija je odlučio da ga ostavi u istražnom zatvoru na šest mjeseci - do maja 2023. godine.

Sam Jašin insistira na svojoj nevinosti, što je još jednom izjavio na sudu. Napomenuo je i da bi mogao da napusti Rusiju, što su vlasti, prema njegovim rečima, nagovijestile, ali su odlučili da ostanu jer "voli svoju zemlju".

Povod za krivično gonjenje Jašina bio je YouTube stream u kojem je Jašin govorio o ubistvima u Buči, a posebno je kritički ocijenio argumente ruske strane koja je tvrdila da ruska vojska nije umešana u njih.

U slučaju lažiranja, političaru prijeti kazna do 10 godina zatvora. Najdužu kaznu po ovom članu u Rusiji u ovom trenutku dobio je Jašinov bivši kolega u Krasnoselskom vijeću poslanika Aleksej Gorinov - sedam godina zatvora.

Nakon sastanka, sudski izvršitelji su pritvorili oca Ilje Jašina, Valerija Jašina.

Nakon toga je pušten.
XS
SM
MD
LG