Dostupni linkovi

Gradski sud u Moskvi odgodio raspravu o žalbi Navaljnog za nedelju dana


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni se vidi na ekranu putem video veze prije sudskog ročišta za razmatranje žalbe na njegovu zatvorsku kaznu 17. maja.

Gradski sud u Moskvi odgodio je ročište o žalbi zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog na njegovu posljednju kaznu.

Sud je ročište počeo 17. maja, ali ga je odložio za nedelju dana nakon što je Navaljni, koji je učestvovao u raspravi putem video-linka iz kaznene kolonije u Vladimirskoj oblasti, zatražio od suda da mu da vremena da se bolje upozna sa slučajem. Naredno ročište biće održano 24. maja, saopšteno je iz suda.

Navaljni, koji je u martu osuđen na devet godina zatvora dok je već služio još jednu zatvorsku kaznu iz drugog slučaja, rekao je da želi da uporedi tekstove svoje presude i kazne sa onim što mu je sud izrekao na suđenju.

Navaljni je rekao i da bi ga članovi porodice trebali posjetiti u kaznenoj koloniji 20. maja, a nije želio da izgubi posjetu, koja se odobrava samo nekoliko puta godišnje, jer može biti prebačen u drugu kaznenu koloniju ako mu se kazna potvrdi.

Sud je 22. marta izrekao novu kaznu protiv Navaljnog -- devet godina zatvora -- nakon što ga je proglasio krivim za pronevjeru i nepoštovanje suda po optužbama koje su on i njegove pristalice više puta odbacivali kao politički motivirane. Očekuje se da će ta presuda stupiti na snagu ako Gradski sud u Moskvi odbije žalbu.

Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po dolasku u Moskvu iz Njemačke, gdje je liječen od napada otrovom, onim što su evropske laboratorije definirale kao nervni agens sovjetskog tipa. Tada mu je izrečena zatvorska kazna od dvije i po godine zbog kršenja uslova ranije uslovne slobode zbog oporavka u inostranstvu. Prvobitna osuda se naširoko smatra izmišljenim, politički motiviranim slučajem.

Navaljni je okrivio ruskog predsjednika Vladimira Putina za njegovo trovanje hemijskom supstancom u stilu novičoka. Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u napadu.

Međunarodne organizacije smatraju Navaljnog političkim zatvorenikom. Evropska unija, američki predsjednik Joe Biden i drugi međunarodni zvaničnici zatražili su od ruskih vlasti da oslobode 45-godišnjeg kritičara Kremlja.

Navaljni trenutno služi kaznu u kaznenoj koloniji u gradu Pokrov, oko 200 kilometara istočno od Moskve.

Uz izvještavanje Mediazone

XS
SM
MD
LG