Dostupni linkovi

Moskva uvlači ukrajinski okupirani Krim u sveopšti rat


Humanitarna pomoć ruskoj vojsci od vlasti na Krimu koje je postavila Moskva tokom invazije na Ukrajinu, 6. decembra 2022.
Humanitarna pomoć ruskoj vojsci od vlasti na Krimu koje je postavila Moskva tokom invazije na Ukrajinu, 6. decembra 2022.

Piše: Viktoria Veselova

U gesti za publicitet Sergej Aksjonov – čelnik ukrajinske regije Krim kojeg je postavila Rusija – posjetio je u novembru ruske snage na prvoj liniji fronta u kopnenoj Ukrajini i isporučio im čarape i drugu osnovne potrepštine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Posjetio sam regiju koju kontrolišu naši ratnici, još jednom noseći poklone", izvijestio je Aksjonov. "Donijeli smo dva kamiona osnovnih potrepština - čarape, odjeću, lijekove, agregate i tako dalje. Donijeli smo i televizore za naše branioce."

Ruski šef Krima s ruskom vojskom tokom njihove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, 15. novembra 2022.
Ruski šef Krima s ruskom vojskom tokom njihove sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, 15. novembra 2022.

Krim – koji je Rusija okupirala od 2014. – bio je ključna oblast za rusku vojsku otkako je Moskva u februaru pokrenula veliku invaziju na Ukrajinu. Vojska, naoružanje, oprema i zalihe prebcivani su na poluostrvo morem i preko mosta koji je izgradila Rusija, a koji se proteže kroz Kerčki moreuz.

Međutim, posljednjih mjeseci Moskva je pojačala napore za mobilizaciju resursa poluostrva u znak podrške ratu protiv Ukrajine. Krajem oktobra ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je pojačano stanje sigurnosti za regije koje graniče s Ukrajinom i za Krim. Prema Putinovoj naredbi, okupacione vlasti na Krimu proširile su ovlasti na "potrebnu civilnu infrastrukturu za potrebe oružanih snaga", saopštili su međunarodni konsultanti za sigurnost Krajsis24 (Crisis24).

Gotovo sva velika preduzeća na poluostrvu rade pod sloganom okupacionih vlasti "Za pobjedu Rusije", dok je sve više malih preduzeća i civilnih organizacija, uključujući škole, koje su upregnute da obezbijede osnovne potrepštine slabo opremljenoj ruskoj vojsci.

Ubrzo nakon što je Putin krajem septembra najavio vojnu mobilizaciju, lokalne kancelarije ruske vladajuće političke partije Jedinstvena Rusija počele su da prikupljaju zalihe za trupe od civila s Krima.

Čini se da nastojanja regije da trupama pošalje najosnovnije zalihe potvrđuju izvještaje da je Rusija imala poteškoća s opremanjem snaga koje zvaničnici rutinski nazivaju "vojskom br.2 u svijetu".

Svijeće i kroasani

U izvještaju medijske kuće povezane s okupacionim vlastima od 17. novembra navodi se da su "krimske organizacije i preduzeća usmjerili svoj rad ka pomoći frontu".

"Fabrička proizvodnja u (regionalnoj prijestonici) Simferopolju koristi se za kopneno, zračno i svemirsko naoružanje.... Krimske pekare šalju pite i kroasane na front. Studenti koledža iz Simferopolja šiju kabanice za vojsku", navodi se u izvještaju. "Volonteri iz cijelog Krima prave boršč, proizvode svijeće i pletu čarape."

U objavi na društvenim mrežama 6. decembra Aksjonov je izvijestio o isporuci "humanitarne pomoći" ruskim kopnenim snagama, uključujući "plinske peći i kanistere, prijenosne grijalice, termo donje rublje, toplu odjeću, vreće za spavanje, lijekove, namirnice i higijenske proizvode."

U sjevernom krimskom gradu Krasnoperekopsk, Jedinstvena Rusija je organizovala školsku djecu i njihove roditelje da sastave pojedinačne pakete pomoći za vojnike. Skromni napori rezultirali su sa samo 16 paketa koji su uključivali "namirnice, tople čarape, sredstva za higijenu i lijekove", navodi se u saopštenju partije koja također ističe da šalje "motorne pile, motorno ulje… i zimsku odjeću".

"(Samoproglašeno okupaciono) ministarstvo obrazovanja šalje poruke chat grupama krimskih škola pozivajući ih da učestvuju u proizvodnji kapa, balaklava i štitnika za uši za trupe...", rekao je Eskender Barijev, voditelj Centra za resurse krimskih Tatara.

"Od roditelja i učenika je zatraženo da do 12. decembra dostave tri rolne tkanine kaki, tamnosive, tamnosmeđe ili crne boje po učionici. Mole se oni koji znaju plesti da donesu gotovu robu do 16. decembra."

"Oni mole i izvlače sve što mogu od javnosti za rat", zaključio je Barijev, tvrdeći da pružanje takve pomoći predstavlja "podršku zločinima protiv čovječnosti i učešće u njima".

'Sve za front'

Fabrika elektronike Fiolent u Simferopolju prešla je isključivo na proizvodnju za rusko Ministarstvo odbrane, napisao je Aksjonov na društvenim mrežama nakon posjete fabrici 9. novembra.

Ruski šef Krima Sergej Aksenov u fabrici Fiolent, 9. novembra 2022.
Ruski šef Krima Sergej Aksenov u fabrici Fiolent, 9. novembra 2022.

"Nastavit ćemo da radimo za dobrobit naše domovine", napisao je. "Sve za front. Sve za pobjedu!"

Ukrajinska administracija sa sjedištem u Kijevu također je ukazala na mobilizaciju Krima od strane okupacione administracije, navodeći 5. decembra da fabrika u Simferopolju, koja je prije proizvodila pločice za trotoare, sada proizvodi protivtenkovske prepreke.

Aksjonov je krajem novembra najavio program subvencija za "proizvođače osnovnih dobara za naše ratnike".

Program je namijenjen proizvođačima "odjeće, uniformi, opreme, proizvoda za ličnu higijenu, farmaceutskih i medicinskih proizvoda, posteljine, radio opreme i opreme za nadzor".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG