Dostupni linkovi

Duma odobrila zakon o kriminalizaciji veza sa ‘nepoželjnim’ NVO


Sjednica Državne dume u Moskvi
Sjednica Državne dume u Moskvi

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrila je treću i finalnu verziju zakona kojim će se kriminalizovati učešće u aktivnostima stranih ili međunarodnih nevladinig organizacija, koje su u Rusiji svrstane u kategoriju “nepoželjih”.

Zakonom, koji je odobrila Duma 16. juna, pojedinci se mogu suočiti sa šest godina zatvorske kazne ako se utvrdi da su krivi za organizovanje operacija “nepoželjih” međunarodnih organizacija na teritoriji Rusije, prenosi Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Ruskim državljanima i organizacijama lociranim u bilo kojoj državi na svijetu će biti zabranjeno da uzimaju učešće u aktivnostima stranih nevladinih organizacija (NVO) koje u Rusiji nose oznaku “nepoželjne”.

Pojedinci koji su uključeni u aktivnosti takvih organizacija, prema zakonu, mogu biti kažnjeni sa četiri godine zatvora, dok je kazna za sakupljanje finansijskih sredstava za takve grupe do pet godina zatvora.

U Zakonu takođe stoji da pojedinci koji dobrovoljno prestanu da sarađuju sa “nepoželjnim” organizacijama ili pomognu u gašenju aktivnosti takvih organizacija, neće biti suočeni sa suđenjem.

Ovaj Zakon sada mora da odobri gornji dom parlamenta, Savjet federacije, prije nego što ga potpiše i konačno odobri predsjednik Vladimir Putin.

Prošle sedmice, Državna duma je odobrila treću i finalnu verziju drugog zakona u kojem stoji da će državljanima Rusije i organizacijama lociranim bilo gdje na svijetu biti zabranjeno da učestvuju u aktivnostima stranih nevladinih organizacija sa oznakom “nepoželjne”.

Prema tom zakonu, odobrenom 9. juna “bilo koja strana ili međunarodna NVO koja bude pružala usluge u transferu novca NVO-ima koji imju status nepoželjih organizacija u Rusiji” takođe će biti označena kao “nepoželjna”.

U zakonu se takođe kaže da će od 1. oktobra ruski finansijski nadzornik Rosfinmonitoring nadgledati sve finansijske transfere iz određenih zemalja, čija će lista biti objavljena kasnije.

Zakon o "nepoželjnoj organizaciji", usvojen u maju 2015. godine, bio je dio niza propisa koje je Kremlj progurao i koji su istisnuli mnoge neprofitne i nevladine organizacije finansirale iz stranih izvora - uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država.

Evropska unija pozvala je ruske vlasti da ukinu zakon.

XS
SM
MD
LG