Dostupni linkovi

Hrvatsko-ruski forum: Stvaranje privida da se nešto radi


Forum u Moskvi
Forum u Moskvi

Veliko izaslanstvo hrvatskih biznismena predvođeno ministrom gospodarstva posjetilo je Moskvu i sudjelovalo na izuzetno dobro posjećenom hrvatsko-ruskom investicijskom forumu. I dok se odgovorni brane od kritika, naglašavajući kako se radilo isključivo o temama koje nisu pod udarom sankcija, upućeni kažu da je jedina svrha posjeta - pokazati kako se navodno nešto radi.

Stotinu hrvatskih i preko 250 ruskih biznismena na investicijskom forumu u Moskvi, ruski interes takav da je u neko doba trebalo stopirati online prijavljivanje, uspostavljeni su novi kontakti, obnovljeni stari, a sklopljeno je i štogod poslova. U hrvatskoj Vladi su zadovoljni.

„Dobro je da se takvi forumi održavaju. Delegacija je bila velika, mislim da će biti još i većih efekata nakon posjete, zbog gospodarskih odnosa dviju zemalja. Tako da ja nisam opterećen je li potpisano stotinu ugovora, jer to jednostavno nije ni moguće, ali dobro je da se takve manifestacije održavaju“, kazao je ministar malog i srednjeg poduzetništva Gordan Maras.

Izaslanstvo su vodili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, a sa njima je išao i bivši predsjednik Stipe Mesić. Na vijest o odlasku na investicijski forum u Moskvu iz američkog veleposlanstva u Zagrebu izrazili su zabrinutost zbog veličine, opsega i tajminga posjete, ali se ministar Vrdoljak nije dao smesti.

„Hrvatska je članica NATO-a i članica Europske unije, poštivat ćemo sve donesene odluke i sankcije, sudjelovati u kreiranju politike i NATO-a i Europske unije, ali - isto tako – brinut ćemo se o našem gospodarstvu koje je danas na tržištu Rusije“, konstatirao je Vrdoljak.

Znati kako se ponašati

Forum u Moskvi
Forum u Moskvi

Nije američko veleposlanstvo bilo usamljeno. Politički analitičar i nekadašnji savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost u mandatu Stipe Mesića Vlatko Cvrtila ustvrdio je kako u sadržaju foruma jesu gospodarski odnosi, no trenutak je takav da otvara određena pitanja te je forum trebao biti - odgođen.

„Rusija je pod pritiskom, nitko neće gledati sadržaj, nego forum kao takav. Hrvatska je članica Europske unije i kao takva se treba ponašati“, odlučan je bio Cvrtila.

Stav američkog veleposlanstva oko odlaska brojnog hrvatskog izaslanstva u Moskvu podržao je i šef najsnažnije oporbene stranke HDZ Tomislav Karamarko, s ocjenom kako se „u sadašnjoj situaciji mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati.“

Nije da nema nekih rezultata hrvatsko – ruskog investicijskog foruma.

Tvrtka „Klima oprema/Proklima“dogovorila je u Moskvi suradnju na izgradnji trgovačko-poslovnog centra u Krasnogorsku. „Kedobet“je potpisao Sporazum o zajedničkom ulaganju za izgradnju tvornice za proizvodnju aditiva. „Sardina“ iz Postira na Bračuće na temelju petogodišnjeg ugovora samo ove godine izvesti 3 milijuna konzervi srdela, skuša, tuna i ribljih pašteta u vrijednosti od 2 milijuna eura. Pekarska industrija „Mlinar“je potpisala Sporazum o početku izvoza pekarskih proizvoda u vrijednosti 10 milijuna eura, a kozmetička industrija „Milla“ očekuje da će joj temeljem novopotpisanog ugovora vrijednost izvoza u Rusiju porasti za bar 10 milijuna eura.

Međutim, kako su na snazi ruske protusankcije kojima se brani uvoz poljoprivrednik i prehrambenih proizvoda iz zemalja Europske unije, dakle i iz Hrvatske, čini se da će dobar dio tih poslova morati pričekati međusobno ukidanje sankcija, a to po intenzitetu borbi između ukrajinskih snaga i proruskih separatista nikako nije na vidiku.

Drugi dio poslova mogao se dogovoriti i bez ovakve manifestacije koju će Moskva znati vrlo dobro upotrijebiti u propagandne svrhe. Čemu je onda sve to trebalo?

Predsjednik Udruge hrvatskih managera Croma Vladimir Ferdelji, i sam donedavno izuzetno uspješan izvoznik u izjavi za naš radio predlaže objašnjenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu:

„To su sve nabadanja i potezi kojima se stvara privid da se nešto radi, ali sumnjam da će od toga biti nešto. Naravno, oni koji već otprije rade sa Rusijom i koji su se uspjeli probiti na rusko tržište, ti će opstati. A oni koji nisu, teško da će putem ovakvih događaja otvoriti tržište ili napraviti bilo kakav gospodarski pomak“, komentira Ferdelji.

XS
SM
MD
LG