Dostupni linkovi

Morsijeve pristalice ne odustaju od protesta, SAD zabrinute


Pristalice zbačenog predsednika Mohameda Morsija na protestu u Kairu, 26. jul 2013.
Pristalice svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija ne odustaju od svojih protesta u Kairu uprkos sukobima sa bezbednosnim snagama i smrti desetina ljudi. Ministar unutrašnjih poslova upozorio je da će demonstranti "uskoro" biti rasterani.

Članovi Muslimanskog bratstva koje je naklonjeno Morsiju obratili su se demonstrantima u toku noći rekavši da neće odustati od svojih zahteva. Oni žele da se na vlast vrati Morsi koga je vojska svrgnula 3. jula. Poručili su da demonstranti ne treba da se plaše snaga bezbednosti jer protesti imaju ispravan cilj, prenosi BBC.

U međuvremenu je SAD izrazila duboku zabrinutost zbog krvoprolića na protestima, najgoreg od zbacivanja Morsija. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je smrtonosno političko nasilje dovelo Egipat na prekretnicu.

Keri je u saopštenju apelovao na sve egipatske političke lidere da "momentalno deluju" i da pomognu zemlji da se "udalji od litice" nakon što su bezbednosne snage na protestima prema izveštajima ubile nekoliko desetine Morsijevih pristailca.

Keri je takođe rekao da o Egiptu "još uvek nije doneta konačna presuda, ali da će zauvek na nju uticati ono što se trenutno događa".

On je izjavio i da u "ekstremno osetljivoj atmosferi, egipatske vlasti imaju moralnu i pravnu obavezu" da poštuju pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun tražio je od bezbednosnih snaga Egipta da "postupaju s punim poštovanjem za ljudska prava", a od demonstranata da budu "uzdržani".

Portparol Muslimanskog bratstva Gehad el-Hadad kazao je za BBC da su "stotine i hiljade muškaraca, žena i dece" učestvovale u mirnim protestima i da za nasilje treba okriviti tri grupe:

"Loše obučene siledžije, policiju u tri različite uniforme i policiju u civilu".

On je dodao da će se protesti nastaviti bez obzira na to šta će se desiti sa Morsijem.

"Građani prepoznaju tiraniju i dugoročnu opasnost vojnog puča", rekao je on dodavši da neće odustati od protesta i svojih stavova.

Ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim pozvao je demonstrante da se urazume i odu svojim kućama. Privemeni predsednik Egipta Mohamed El Bardej osudio je ubijanja na protestima.

U sukobima je u subotu, prema podacima ministarstva zdravlja, poginulo najmanje 72 ljudi, dok bolnički izvori navode da je više od 100 osoba izgubilo život. U incidentima u petak i subotu pre podne povređeno je 792 ljudi..

Egipatska vojska drži Morsija na nepoznatoj lokaciji od kada ga je zbacila s vlasti 3. jula. Državni tužilac odredio mu je u petak pritvor od 15 dana zbog navodnih kontakata s palestinskim pokretom Hamas.
XS
SM
MD
LG