Dostupni linkovi

Morsi: Izrael ne treba da se plaši vojne akcije na Sinaju


Morsi daje intervju Rojtersu
Morsi daje intervju Rojtersu
Predsjednik Egipta Mohamed Morsi u utorak se u Pekingu sastaje sa kineskim zvaničnicama. I dok je za prvu službenu posjetu, izvan arapskog svijeta izabrao Kinu, prvi intervju za strane medije dao je Rojtersu u kojem se založio za izbalansiranu vanjsku politiku, poručujući da Izrael ne treba da se plaši vojne akcije na Sinaju.

Prvi sagovornik Mohameda Morsija u Pekingu je kineski predsjednik Hu Đintao.

Kairo se nada da će ova posjeta Mohameda Morsija Kini doprinijeti većim kineskim ulaganjima u Egipat.Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kina pridaje veliki značaj ovoj posjeti tokom koje će biti potpisani brojni sporazumi o međusobnoj saradnji dvije zemlje. Kineski predstavnik je takođe rekao da će Morsijeva posjeta doprinijeti razvoju odnosa Kine i Egipta u vrijeme kada je svjetski poredak podložan brojnim promjenama.

A novi islamistički predsjednik Egipta u intervjuu za agenciju Rojters poručio je da će se zalagati za vanjsku politiku koja će biti izbalsnirana, zalaže se za novi pristup prema Iranu I poziva saveznike sirijskog predsjednika Bašara Al Asada da ga nagovore da odstupi.

“Mi smo protiv bilo kakve akcije na sirijskoj teritoriji. Prijatelji sirijskog naroda u Kini, Rusiji i drugim zemljama, kao i mi pokušavamo svom snagom da podržimo sirijski narod u njihovim težnjama. Mi takođe tražimo od slobodnog svijeta i onih država koje podržavaju narodni pokret u Siriji da im pomognu u postizanju njihovih ciljeve i zbacivanju ovog režima”, pojasnio je Morsi.

Egipat je sada građanska država, nacionalna, demokratska i ustavna moderna država, tvrdi egipatski predsjednik iz nekad zabranjenog islamističkog Muslimanskog bratstva, koji kaže da su “ međunarodni odnosi između svih država otvoreni i baziraju se na izbalniranosti“.

Mi nijesmo protiv nikoga ali ćemo voditi računa o našim interesima. On uvjerava Izrael da je mirovni sporazum između dvije zemlje siguran i da nema razloga sa strah od moguće akcije na Sinaju.

“ Mi u potpunosti poštujemo međunarodne sporazume i nema nikakvog razloga za zabrinutost bilo koga zato što se Egipat ponaša u skladu sa svojom prirodnom ulogom na sopstvenoj tetitoriji i ne predstavlja prijetnju za bilo koga.Nema razloga za bilo kakav oblik međunarodne ili regionalne zabrinutosti zbog prisustva Egipatskih snaga bezbjednosti, bilo policijskih bilo vojnih, koje su tu samo da bi se susprostivile bilo kakvoj kriminalnoj akciji na Sinaju ili drugdje”

Nakon Kine, Morsi će posjetiti Iran, kao prvi predsjednik Egipta koji će posjetiti Tereran od islamske revolucije u toj zemlji 1979.Formalno diplomtski odnosi između ove dvije zemlje još nijesu uspostvljeni ,ali je zavnično razlog posjete samit Pokreta esvrstanih koji se održava u toj zemlji.Na pitanje da li Iran vidi kao prijetnju, Morsi kaže da “ vidi da sve zemlje u regionu trebaju stabilnost I mirnu koegzistenciju jedni sa drugima I da to ne može biti postignuto sa ratovanjem već kroz politički rad I posebne odnose među zemljama u regionu ”

Nakon Irana, Morsi će u septembu posjetiti SAD, koje i dalje na godišnjem nivou za egipatsku Vojsku izdvajaju 1,3 milijarde dolara pomoći. Na, pitanje kako bi se predsjednički izbori u SAD u novembru mogli odraziti na odnose dvije države, Morsi je rekao da Egipat sarađuje sa SAD kao institucialno stabilnom državaom a ne sa ličnostima pojedično.

Mi sarađujemo sa Sjedinjenim državama kao institucijom a SAD su institucionalno stabilne.Tako da Egipat i SAD u okviru svojih odnosa razvijaju odnose na institucionalnom nivou.To ne zavisi od pojedica već od politike koju kreiraju institucije države. Stoga, mi se oslanjamo na odnose sa državinim institucijama mnogo radije nego na pojedinačne pokrete”.
XS
SM
MD
LG