Dostupni linkovi

Morsi u Berlinu: Sporne izjave o Jevrejima


Mohamed Morsi i Angela Merkel
Mohamed Morsi i Angela Merkel
Egipatski predsednik Mohamed Morsi rekao je da su njegove izjave u kojima je o Jevrejima govorio kao o "potomcima kusih majmuna i svinja" izvučene iz konteksta, kao i da je njihov cilj bio kritika izraelskih napada na Palestince.

On je boravio u jednodnevnoj poseti Berlinu, u nameri da pribavi podršku za posrnulu egipatsku ekonomiju. Međutim, pitanja da protumači svoje komentare iz 2010. pratila su ga ceo dan.

Sastao se i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom je razgovarao o trenutnoj situaciji u Egiptu, gde se događa talas novih protesta koji su odneli na desetine žrtava.

”Jasno sam stavila do znanja da postoji nekoliko veoma bitnih stvari. Prvo je da linija za dijalog svih političkih faktora u Egiptu jeste uvek otvorena, te političke snage mogu dati doprinos unapređenju ljudskih prava, i naravno kako bi se svima omogućilo da iskažu svoja religijska prava”, kazala je Angela Merkel.

Egipatski predsednik je odgovorio:

”Egipat će biti država zasnovana na poštovanju prava, građanska država, ne vojna država niti država sa tehnokratskom prirodom; država koja daje prostora različitim političkim opcijama kao i promeni vlasti, demokratska država, mislim na modernu državu koja sarađuje sa današnjim svetom na svaki način”.

Mohamed Morsi je u nedelju uveče proglasio vanredno stanje u tri grada u Egiptu, zbog nereda nakon smrtne kazne osuđenima za nasilje na fudbalskoj utakmici 2012. godine. Međutim, protesti ne jenjavaju i, iako je na snazi vanredno stanje, ljudi su svakodnevno na ulicama.
XS
SM
MD
LG