Dostupni linkovi

Najviša kazna za zločine u Morinju četiri godine zatvora


Sa suđenja za Morinj, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Sa suđenja za Morinj, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Šestorica optuženih za ratne zločine u logoru Morinj kraj Kotora proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 16 godina zatvora.

Vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim je predsjedavala Milenka Žižić u obrazloženju presude navelo je da je nedvosmisleno utvrđeno da su okrivljeni Ivo Menzalin, Špiro Lučić, Boro Gligić, Ivo Gojnić, Mlađen Govedarica i Zlatko Tarle od oktobra 1991. do sredine avgusta 1992. godine u logoru Morinj počinili ratne zločine protiv civilnih lica i ratnih zarobljenika, državljana Republike Hrvatske.

Najviša kazna izrečena je Ivu Menzalinu, koji je bio kuvar u logoru i koji je osuđen na četiri godine zatvora.Menzalin je u bjekstvu, pa je sud naložio njegovo hapšenje.

Specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici osudilo je Mlađena Govedaricu, Iva Gojnića, Bora Gligića, Zlatka Tarlea i Špira Lučića na zatvorske kazne od godinu i šest mjeseci do tri godine i šest mjeseci i njima se odlukom suda ukida pritvor.

Goran Rodić, Foto: Savo Prelević
U sudnici i holu Višeg suda bili su prisutni članovi porodica okrivljenih, predstavnici ambasade Hrvatske u Crnoj Gori, koji nijesu željeli da daju izjave novinarima.

U prvoj reakciji na odluku suda podgorički advokat Goran Rodić, koji zastupa Govedaricu i Gojnića, kaže da je presuda za Morinj proizvod politike a ne suda.

"Svima vam je jasno da se radi o političkoj a ne sudskoj odluci...Citiraću samo svjedoka koji je odbio da dodje na svjedočenje.Odbio je da , kako piše , učestvuje u farsi serviranoj za potrebe evrointegracija.Upravo ste vidjeli to sa ovakvom presudom i kaznama koje su kompromis za pokrivanje pritvora, tako da su oni ulaskom u zatvor , počeli da služe kazne. Strašno! Žalba normalno da će ići. No, pri ovakvoj političkoj odluci, pitanje je da li će pravda moći da se ostvari u Crnoj Gori ili će se ići dalje."


Branilac Špira Lučića , advokat Branislav Lutovac:

"S obzirom na okolnosti koje su determinisale cijeli proces , sa ovom odlukom ja sam relativno zadovoljan. U konsultaciji sa svojim branjenikom vidjeću da li ću uopšte izjavljivati pravni lijek protiv ove presude."

Advokatica Vesna Gačević Rogova nije zadovoljna presudom:

"Iskreno se nadam da će u zadnjoj fazi ovog postupka, svi ovi ljudi konačno biti oslobođeni.To je moje mišljenje i to je moj stav. To je jedina zakonita odluka."


Nije stavljena tačka na slučaj


Sa suđenja za Morinj
Direktorica Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta" iz Hrvatske Vesna Teršelić kaže za naš program da je dobro to što je utvrđena odgovornost za zločine u Morinju .Na pitanje kakve reakcije očekuju u Hrvatskoj povodom današnje presude kaže:

"Kazne od godine i po do četiri vjerovatno će mnogima iz obitelji onih koji su bili zatočeni, bili oni civili i ratni zarobljenici ili ranjeni, možda izgledati premale, ali samo to da su činjenice utvrđene vrlo je bitno za suočavanje s prošlošću, prije svega Crne Gore ali i Hrvatske jer je predmet pripremlje u Državnom odvjetništvu i predat Crnoj Gori 2007."


Teršelić kaže i da izricanjem kazni šestorici okrivljenih za ratni zločin u Morinju nije stavljena tačka na taj slučaj:

"Predmet ostaje otvoren utoliko što zapovjedna odgovornost nije utvrđena, nije ni optužnicom zatražena.Onda, naravno ni sudski nije utvrđeno tko je izdao naređenje za formiranje centra u Morinju.T ako da mislim da ostaje otvoren put za neke buduće optužnice i procesuiranje odgovornih u sastavu JNA po zapovjednoj liniji."


Crnogorski zvaničnici i pravosuđe su više od deceniju i po ignorisali slučaj Morinj i "vadili" se na neobaviještenost. Bivša državna tužiteljica, Vesna Medenica, čak je za svoga madata izjavila da je za logor u Morinju čula tek 2003. godine i to slučajno od hrvatskih kolega na seminaru kome je prisustvovala.

*****
Pročitajte i ovo
Presuda za zločine u Morinju 15. maja
Slučaj Morinj je test za crnogorsko pravosuđe

Počelo suđenje u slučaju Morinj
Dubrovnik se ne zaboravlja
XS
SM
MD
LG