Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro odluka o istrazi u slučaju Morinj


Morinj

Pred crnogorskim sudskim organima biće uskoro otvoren slučaj logora Morinj.

Saslušanjem šestorice osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ’91. i ’92. godine pred Višim sudom u Podgorici. U logoru Morinj bilo je zatočeno oko 250 Hrvata u vrijeme napada Jugoslovenske Narodne Armije na Dubrovnik. Imena osumnjičenih još se drže u tajnosti.

Sudija Višeg suda Mušika Dujović će saslušati tri osobe iz Herceg Novog i tri iz Bara osumnjičene da su tokom ’91. i ’92. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Morinj. Saslušanje je zakazano za 2. novembar, objavile su podgoričke „Vijesti“, dodajući da od tog saslušanja zavisi odluka sudije da li postoji osnov da protiv njih otvori istragu koje je ranije zatražilo podgoričko Više tužilaštvo. Zahtjevom tužilaštva za otvaranje istrage obuhvaćeno je šest bivših pripadnika aktivnog i razervnog sastava Jugoslovenske Narodne Armije koji su pod sumnjom da su od 3. oktobra ’91. do 2.jula ’92. godine kao pripadnici snaga tadašnje Jugoslovenske Narodne Armije postupili suprotno pravilima međunarodnog prava prema civilima i ratnim zarobljenicima sa dubrovačkog područja. Oni su u objektima takozvanog Sabirnog centra Jugoslovenske Narodne Armije u selu Morinj kod Kotora s dubrovačkog područja dovodili i zatvarali civile i ratne zarobljenike protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i zaštiti građanskih lica za vrijeme rata. Međutim, kako je u junu pred Skupštinskim odborom saopštila vrhovni državni tužilac Vesna Medenica predstavljajući izvještaj o radu tužilaštva postoji problem sa dokazima povodom slučaja Morinj:

„Imali smo problem oko dostave dokumentacije. Vojni arhiv Beograd nam je odgovorio da nema tu dokumentaciju, od vojne mornarice u Tivtu smo tražili dokumentaciju, oni su rekli da taj dio nije bio pod njihovom ingerencijom, već je to radila Vojna komanda Beograd, tako da se 'šetamo'“.

Medenica je tada rekla da je potrebno prisustvo oštećenih u procesu Morinj, zbog prepoznavanja osumnjičenih, te da je potrebno novo svjedočenje žrtava jer ne može prihvatiti svjedočenja od prije 15 godina. Ovome je prethodilo otvaranje tog predmeta od strane hrvatskog tužilaštva koje je dokumentaciju sa 18 osumnjičenih proslijedilo crnogorskom tužilaštvu. Nakon što bude saslušao osumnjičene sudija Mušika Dujović, prema zakonu, donijeće odluku da li će pokrenuti istragu protiv njih ili će izraziti neslaganje s tužilaštvom koje ih je osumnjičilo da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logoru Morinj.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG