Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Morfij izaziva širenje raka?


Ljekari često morfij daju pacijetima za ublažavanje bolova
Rezultati laboratorijskih ispitivanja pokazali su da morfij, kojeg ljekari redovno propisuju da bi pacijentima ublažili bolove, zpravo pospješuje širenje raka.

Američki naučnici tvrde da ovaj opijat unapređuje rast novih krvnih sudova, što tumorima daje kiseonik i hranljive sastojke, pa im samim tim omogućava i brži rast i širenje. Prema riječima doktora Patricka Singletona sa Univerziteta u Chicagu, morfij ne samo da ojačava krvne sudove, već olakšava malignim stanicam da lakše pređu na druga tkiva i tako se dalje šire.

Naučnici su paralelno saopštili da su pronašli lijek koji će ublažiti ovaj efekat. Riječ je o metilnaltreksonu koji je otkriven osamdesetih godina prošlog stoljeća i koji spriječava zatvor kojeg uzrokuje morfij.

Britanski istraživači dodaju da je cijela priča o morfiju i širenju raka još uvijek u početnoj fazi i da će biti potrebno provesti još mnoga ispitivanja kako bi se na koncu sa sigurnošću mogla potvrditi izrečena teza.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG