Dostupni linkovi

More sve nedostižnije i za srbijanske poslanike


Maldivi, ilustrativna fotografija
Maldivi, ilustrativna fotografija
Godišnji odmor postaće ove godine nedostižan poduhvat za većinu građana Srbije. Ipak mnogi su spremni da se odreknu malih dnevnih zadovoljstava kako bi jednom u godini otišli što dalje od surove stvarnosti.

Međutim, ova slika se prekopirala i u politiku jer se čak i poslanici žale na niska primanja.

Parlamentarci u Skupštini Srbije ne kriju da će zbog smanjenih budžetskih mogućnosti dobrim delom „okratiti” svoj boravak. Malo će se od „parlamentarne borbe” odmoriti u zemlji ali i u susedstvu.

Socijalista Branko Ružić ne krije da će se desetak dana standardno odmarati u Grčkoj. Kaže i da je svestan teškog ekonomskog stanja, ali napominje da odmor nije stvar luksuza.

„Situacija je naravno teška ali ako ste skromni i ako želite da provedete odmor, a na to valjda svako ima pravo sa svojom porodicom, možete ga provesti na skroman način. Da li je to neko jezero, reka, more, planina. Ja ću odmor provesti sa porodicom desetak dana u Grčkoj”, kaže on.

Poziv Dragana Markovića Palme kolegama političarima da razgovore u romingu ne plaćaju budžetskim sredstvima znak je da veliki broj srpskih zvaničnika ipak najčešće na odmoru boravi izvan zemlje i delom o trošku poreskih obaveznika.

Nenad Prokić poslanik opozicione Liberalno demokratske partije kaže da će na odmor početkom avgusta i to u Dubrovnik.

„Mislim da je svima jako teško i ekonomski i politički, prilično bezizgledno, ali ja moram da poručim građanima Srbije da bez obzira na te silne kampanje koje se vode u novinama protiv narodnih poslanika i parlamenta da oni dele sudbinu svog naroda”, kaže on.

Po svemu sudeći političari u Srbiji izbegavaju egzotične destinacije. Najbolji indikator stanja u državi je kada se narodni poslanici žale na plate. Tako Miloš Aligrudić iz Demokaratske stranke Srbije, kaže da će najverovatnije ostati kod kuće jer su poslanička primanja premala za onoga ko isključivo živi od parlamentarne prinadležnosti.

„Neću daleko. Ni za kakve pare, negde ću blizu. Zaista skupštinska plata je postala relativno mala. Sedma godina nije menjana. Ne kažem da je loša, ali nije ništa posebno. Direktori brojnih javnih preduzeća imaju po dva ili tri puta veću platu od poslanika i ja nemam trenutno nikakve druge izvore prihoda”, požalio se Aligrudić.

Neki na odmor idu sa obezbeđenjem

Kada se malo bolje zaviri u imovinsko stanje narodnih predstavnika tamo piše da su plate uz paušal oko 105.000 dinara. Ove brojke daleko su veće od prosečnih primanja u Srbiji. Ne bi se baš reklo da siroti poslanici nemaju mogućnosti da odu na kraći odmor.

Gorica Mojović navodi da će sa porodicom odmor provesti na Tari.

„Već nekoliko godina tu imamo prijetelje i bićemo desetak dana tamo. Mislim da kao i svi drugi građani i mi poslanici imamo pravo na neki odmor. Pa, ja živim teško, imam sina i ćerku, koji nemaju posla, ćerka je podstanar, muž ima platu 25 hiljada dinara, tako da razumem kako žive građani jer ja živim veoma slično”, kaže ona.

Međutim zanimljivo je da dobar deo građana, koristeći kreditne aranžmane pa i odloženo plaćanje čekovima nađe način da zakrpi kućni budžet za desetak dana odmora.

„Videćemo najverovatnije Grčka. Nadamo se da nije skuplje nego prethodnih godina”, izjavio je mladić u centru Beograda.

Nenad Prokić, LDP, 03. maj 2008.
RSE: Kako plaćate, kreditima ili kešom?

"Keš, idem kod druga u Crnu Goru pa se nadam da neće trebati mnogo", kaže njegov kolega.

„Idem u Crnu Goru, u Budvu 15 dana. Plaćam kešom”, kaže kroz osmeh sredovečna žena.

„Evo idem na Skijatos i upravo ću da uplatim”, rekla je na vratima jedne beogradske turustičke agencije devojka.

Gde po statističkim pokazateljima najčešće letuju srpski turisti?

„Beograđani najčešće odlaze na letovanje u Grčku, to je sigurno. Pa onda Crna Gora, Turska, Egipat. Uglavnom ta letovališta. Plaćaju najčešće karticama, poslednje vreme na odloženo čekovima do kraja godine”, prenosi devojka zaposlena u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji.

Iako je država s početkom ekonomske krize ograničila primanja ministara i državnih službenika kao i narodnih poslanika, njihove plate su i dalje za nekoliko puta veće od nacionalnog proseka.

Suzana Grubješić iz poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije, kaže da Srbija nema more pa još uvek razmišlja gde će da provede desetak dana odmora.

“Mislim koliko god se ja loše osećala, još se lošije osećam kada budem na 40 stepeni u Skupštini i kada raspravljamo o nečemu što nije uslov za EU niti je bilo šta, nego jednostavno praznimo neku proceduru. Tako da mi je to lošiji osećaj nego što ću ja možda na more, a neko neće. Majku mu ima gladne dece u Somaliji, ali šta da radim”, kaže Grubješić.

U Srbiji desetak državnih funkcionera na godišnji odmor odlazi pod državnim obezbeđenjem i službenim vozilima i osobljem.

Inače lavinu kritika u domaćoj javnosti izazvala je vest da bi srpski parlamentarci mogli da letuju u Bečićima deset dana za samo 145 evra. Od toga se izgelada, ipak, odustalo.
XS
SM
MD
LG