Dostupni linkovi

Sezona godišnjih odmora je počela, ali prema prvim informacijama iz turističkih agencija, zbog dugotrajne krize, sve manji broj građana se odlučuje za letovanje, a i oni koji putuju, biraju uglavnom najjeftinije destinacije u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori.

Žika Trakić, vlasnik turističke agencije “Holidej” iz Kragujevca, kaže da takvo stanje potvrđuje i činjenica da su rasprodati samo najjeftiniji aranžmanai u pred sezoni i post sezoni, a da za one skuplje destinacije nema previše zainteresovanih.

Plaža u Grčkoj
Plaža u Grčkoj

“To zapravo odražava situaciju u kojoj se nalaze građani. svako gleda da zadovolji svoje potrebe, ali da to što manje košta. najveće interesovanje je i dalje za letovanje u Grčkoj, najeftiniji aranžman , najam apartmana sa sopstvenom ishranom. Ta destinacija je najinteresantnija i oko 70 odsto naših turista se odlučuje za Grčku. Druga destinacija je Turska in a trećem mestu je Crna Gora”, kaže Trakić.

Biljana Planić, vlasnica kragujevačke turističke agencije “Atos” kaže da se Kragujevčani, uprkos krizi, nerado odriču letovanja na moru, ali da i njihovi klijenti, za razliku od ranijih godina biraju najjeftinije destinacije.

“Kao i svake godine dešava se jedna čudna stvar da oni koji su letovali prošlih godina, letuju i ove. Konkretno, prodaja se nije povećala, ali nije se ni drastično smanjla. Bira se uglavnom Grčka, u 85 odsto slučajeva, mada imam utisak da i Crna Gora postaje atraktivnija nego što je bila prethodnih godina”, kaže Planić.

Turisti
Turisti

Ipak, najveći broj Kragujevčana, ovogodišnji letnji odmor će provesti kod kuće, a vrelih letnjih dana osveženje će potražiti na gradskim bazenima ili obližnjim jezerima u Šumaricama i na Gruži.

“Zbog nedostatka para, teške situacije, zbog nemaštine”. “Za to št sam ostala bez posla”, kažu Kragujevčanke koje će odmor provesti kod kuće.

Mnogi će se prisetiti i starih dobrih vremena kada se više radilo, bolje živelo, a leti plovilo i plivalo na talasima plavog Jadrana.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG