Dostupni linkovi

U Sarajevu nastavljena vakcinacija djece protiv morbila


Vakcinacija protiv morbila u Sarajevu, 24. januara 2024. godine
Vakcinacija protiv morbila u Sarajevu, 24. januara 2024. godine

Više od 300 djece je vakcinisano u Kantonu Sarajevo, nakon što su 25. januara otvorena dva punkta za vakcinaciju protiv morbila u domovima zdravlja Saraj-Polje i Vrazova u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Inače, u ovom kantonu je dan ranije Zavod za javno zdravstvo zatražio od kantonalnog Ministarstva zdravstva da proglasi epidemiju morbila, navodeći da su ispunjeni svi uslovi.

Čeka se odluka kantonalnog ministra zdravstva, kao i Zavoda za javno zdravstvo entiteta Federacija BiH, o tome da li će pandemija biti proglašena samu u Kantonu Sarajevo ili u cijelom entitetu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, petnaestoero djece mlađe od deset godina je zaraženo od 22. januara do danas i jedna odrasla osoba. Troje djece je hospitalizirano.

Prethodno je epidemija proglašena u Tuzlanskom kantonu 19. januara, a zaraza se pojavila i u Zeničko-dobojskom kantonu.

Morbile su potencijalno smrtonosna bolest koja najviše pogađa djecu, a koja je vakcinacijom skoro potpuno iskorijenjena.

Vakcinacija djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su i novčane kazne do 2.000 maraka (oko 1.000 eura).

Propisi, također, omogućavaju vrtićima i školama da pri upisu djece od roditelja traže ljekarska uvjerenja i potvrdu o primljenim vakcinama.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude cijepljeno.

Infografika: Imunizacija MMR vakcinom u Bosni i Hercegovini, januar 2024.
Infografika: Imunizacija MMR vakcinom u Bosni i Hercegovini, januar 2024.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana.

Simptomi su vrućica, curenje iz nosa, proljev, povraćanje, grlobolja, kašalj i osip, koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

XS
SM
MD
LG