Dostupni linkovi

Moore: Rezultati, a ne retorika


Jonathan Moore
Jonathan Moore

Od političara u BiH se očekuju i rezultati, a ne samo retorika, poručio je novi šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore tokom susreta s novinarima, drugog dana boravka u tom gradu, gdje se dan ranije susreo sa nekoliko stranačkih zvaničnika.

Jonathan Moore je pozdravio distanciranje religijskih zajednica od politike i predizborne kampanje, a naglasio je i da političkog rješenja za Mostar neće biti ako zainteresirane strane ne postignu kompromis.

Nakon što se sastao sa predstavnicima nekoliko vodećih političkih stranaka u Mostaru, novi šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, novinarima je danas rekao da je sa političkim liderima razgovarao i o predstojećim općim izborima u BiH.

Moore smatra da je važno da što više građana izađe na izbore i glasa.

Moore u razgovoru sa novinarima
Moore u razgovoru sa novinarima

„Ekonomska kriza je i u Bosni i Hercegovini i u drugim državama. Obaveza političara je da donesu ne samo retoriku već i rezultate. Bosanci i Hercegovci su navikli da slušaju mnogo retorike od strane političara.“

Šef OSCE-a u BiH je apelirao na političke aktere da se suzdrže od govora mržnje tokom predizborne kampanje, te je podsjetio da je obavezno ne koristiti oštru retoriku, bez vrijeđanja konkurencije i narodâ.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Jonathan Moore je pozdravio distanciranje vjerskih zajednica od predizborne kampanje. Kaže da se već susreo sa nekim od vjerskih lidera u BiH.

„Čuo sam i od reisa i od kardinala da njihove vjere neće igrati političke uloge, ni tokom kampanje niti nakon izbora. Oni su poslali važne signale svojim vjernicima – nema i ne mora da bude ikakve veze između vjere i politike.“

Šef misije OSCE-a je sa političarima u Mostaru razgovarao i o političkom zastoju u tom gradu, gdje već šest godina nema lokalnih izbora, zbog nemogućnosti dogovora dvije najjače hrvatske i bošnjačke stranke.

Ovakva situacija je neprihvatljiva, smatra Jonathan Moore.

"Niste odavno imali lokalne izbore i nećete ih imati ukoliko nema sporazuma, ukoliko nema kompromisa ili nema zakona za to.“

Moore je kazao da se nada da će se nakon općih izbora stvoriti povoljniji ambijent za rješenje pitanja Mostara.

XS
SM
MD
LG