Dostupni linkovi

Moon: 2011. je izgubljena godina za BiH


Patrick S. Moon
Američki ambasador u BiH Patrick Moon ocijenio je kako je 2011. izgubljena godina za BiH.

"Ovog mjeseca bh. političari su propustili priliku da Bosnu i Hercegovinu pribilže NATO-u i Evrospkoj uniji i pored poziva iz međunarodne zajednice na kompromis i dogovor", rekao je američki ambasador, obraćajući se u četvrtak studentima i građanskim aktivistima u Sarajevu.

Američki diplomata naglasio je kako političari u BiH nisu donijeli promjenu i napredak koju su glasači nakon izbora željeli.

Izbori od prije 14 mjeseci, rekao je Moon, ukazivali su da veliki broj građana želi promjene, da ne žele staru politiku, ali uzalud.

"Na žalost, ogromna je količina energije potrošena u raspravama
'Ogromna je količina energije potrošena u raspravama o pogrešnim temama, usmjerenim ka razjedinjujućim i nacionalističkim pitanjima."
o pogrešnim temama, usmjerenim ka razjedinjujućim i nacionalističkim pitanjima, a ne onima bitnim za građane – zapošljavanju, ekonomskom napretku, obrazovanju, efikasnijim javnim uslugama, pravosudnom sistemu. Pozivi međunarodne zajednice političkim liderima na kompromis i dogovor nisu urodili plodom, novo Vijeće ministara nije konstituisano", podsjetio je američki diplomata.

Političari, ocijenio je, nisu ispunili obavezu prema građanima da BiH približe NATO-u i Evropskoj uniji, u čemu BiH zaostaje za susjedima, upozorio je takođe Moon.

Integracija u Evropu jedina je moguća opcija za BiH, kao što je to jasno naznačeno u Dejtonskom okvirnom sporazumu, podsjetio je američki ambasador, te ponovo naglasio kako je BiH 'jedna zemlja sa dva entiteta i tri konstitutuivna naroda'.

"Secesija nije opcija. Ne postoje zasebni putevi za ulazak u NATO i Evropsku uniju za entitete. BiH mora ići ka NATO-u i Evropskoj uniji kao suverena i jedinstvena zemlja, a na tom putu BiH je ovog mjeseca propustila dvije velike šanse", zaključio je Moon.
XS
SM
MD
LG