Dostupni linkovi

Moon: Spreman prijedlog eksperata o reformi Federacije BiH


Patrick S. Moon
Patrick S. Moon
Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon najavio je da će 15. maja grupa stručnjaka koju je formirao prije tri mjeseca prezentovati preporuke za reformu Federacije BiH, koje će nakon javne diskusije biti finalizirane i upućene Vladi Federacije BiH i političkim liderima.

"Preporuke ekspertnog tima da se smanji veličina federalne vlade, obim povlastica i kompenzacija za političare odražavaju društvenu i ekonomsku stvarnost u Federaciji BiH, te će na godišnjem nivou uštediti milione konvertibilnih maraka poreskih obveznika", navodi ambasador Moon na svom blogu.

Preporuke ekspertne grupe biće objavljene na konferenciji na kojoj će pod pokroviteljstvom Ambasade SAD i EU "predstavnici civilnog društva, zainteresovani građani i drugih akteri voditi otvorenu diskusija o preporukama", najavio je Moon.

Stručnjaci su, piše Moon, "analizirali probleme u postojećem ustavu, putovali širom Federacije BiH kako bi se sastali sa velikim brojem predstavnika vlasti i civilnog društva, te napravili set pragmatičnih, dobro osmišljenih preporuka".

Preporuke su, naglašava Moon, "rezultat ozbiljne, detaljne analize problema u Federaciji BiH, te nude rješenja za neke od najočiglednijih i najaktuelnijih problema. Nema nikakvog paketa ustavnih promjena niti formulacija ustavnih odredbi".

"Niti sam ja, niti je iko iz moje ambasade, ponudio bilo kakve preporuke. Nema nikakvog “američkog prijedloga”. Umjesto toga, ponuđen je 181 veoma precizan i pragmatičan prijedlog sa fokusom na praktičnim promjenama oko kojih se građani mogu složiti", navodi ambasador.

Promjene bi, tvrdi američki diplomata, donijele značajne uštede troškova u funkcionisanju Federacije BiH i kantonalnih struktura, a kao najbitnije, "riješile problem funkcionalnosti koji otežava odgovorno rukovođenje u Federaciji BiH".

Preporuke, uz ostalo, sadrže ograničavanje mogućnosti za blokiranje uspostavljanja vlade ili procesa donošenja odluka, jačanje ovlasti lokalnih opštinskih nivoa i stvaranje snažnijeg Parlamenta čija izvršna vlast predstavlja većinu, naveo je američki ambasador na svom blogu.

Plate, ukidanje funkcija i broja zastupnika

Preporuka koja će, najvjerovatnije, dobiti najveću podršku javnosti jeste ona koja predviđa da ukoliko pet mjeseci od potvrde izbornih rezultata ne bude formirana vlada, federalni zastupnici ostaju bez plaća. Isto važi i za kantonalne zastupnike, ali je taj rok umanjen na četiri mjeseca. Također, ukoliko izabrani zastupnici ne dođu na konstituirajuću sjednicu neće dobiti mandat, prenosi Agencija Fena detalje preporuka do kojih je došla od nezvaničnih izvora u Ambasadi SAD.

Tu je i ukidanje pozicija predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH čije bi ovlasti preuzeli premijer, predsjednik Parlamenta FBiH te predsjedavajući oba doma Parlamenta. Najvažniju ulogu imao bi predsjednik Parlamenta FBiH kojeg bi birala i smjenjivala oba doma Parlamenta FBiH.

"Predloženo je i da oba doma PFBiH imaju manji broj članova, a Dom naroda bi razmatrao zakone i da li je bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa. Također, jedna od preporuka jest i da se Dom naroda ne sastaje zbog dnevnih stvari već da naglasak bude na važnim pitanjima kao što su ustavne promjene ili budžet. Preporučuje se i da oba doma zasjedaju istovremeno kada je riječ o bitnim stvarima", rečeno je Feni.

U ustav bi, po preporukama, ušla i odredba koja se odnosi na visinu plaće, a koja za predsjednika Parlamenta FBiH i predsjednike oba doma ne bi prelazila iznos tri prosječne plaće u FBiH. Većina ostalih poslanika imala bi prosječnu plaću u FBiH. Isto bi važilo i za kantonalne zastupnike.

Preporuke predviđaju i davanje većih nadležnosti općinama, konkretno u oblasti obrazovanja i zdravstva. Isto tako, vrlo pažljivo je razrađen sistem raspodjele prihoda od viših ka nižim instancama vlasti te će biti onemogućeno svojevrsno kažnjavanje nižih nivoa vlasti od političkih partija koje su u tom trenutku nosioci vlasti na višim nivoima. U skladu s ovim bit će jasno regulirane međusobne nadležnosti.

"Kada je u pitanju Ustavni sud FBiH, eksperti predlažu da listu sudija sastavlja Visoko sudsko i tužilačko vijeće, dok bi ocjenjivanje sudija obavljao Ustavni sud FBiH. Rang lista bi bila proslijeđena predsjedniku Parlamenta FBiH, koji može promijeniti preporuku, ali prijedlog podnosi Parlamentu koji obavlja saslušanje kandidata. Ovo će osigurati transparentniji i objektivniji izbor. Ako nakon dva puta procedura ne rezultira izborom sudija, u proceduru se vraća rang lista Ustavnog suda", pojašnjeno je u preporuikama.

Ekspertni tim je kreirao i preporuku koja se odnosi na limitiranje broja zastupnika u kantonalnim skupštinama, a čija bi primjena onemogućila da pojedini kantoni, kao do sada, troše na vlast i deset puta više po građaninu od drugih kantona, pojasnio je Fenin izvor.

Članovi Ekspertnog tima za promjenu Ustava Federacije BiH su: profesori Mirjana Nadaždin- Defterdarević i Mile Lasić, Vehid Šehić te bivši predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak, bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka te suradnik Zlatan Begić.
XS
SM
MD
LG