Dostupni linkovi

Moody's spustio ekonomske izglede Crne Gore: Autoputem u opasnu neizvjesnost


Gornje Mrke, gdje je još 2009. obilježen početak gradnje Autoputa
Gornje Mrke, gdje je još 2009. obilježen početak gradnje Autoputa

Kako u ponedjeljak prenose crnogorski mediji, bonitetna agencija Moody's zadržala je kreditni rejting Crne Gore na Ba3, ali je, zbog zaduženja za gradnju Autoputa, degradirala ekonomske izglede za naredni period sa stabilnih na negativne.

Komentarišući procjene agencije Moodys, koja je degradirala ekonomske izglede Crne Gore u narednom periodu zbog činjenice da će četvorodišnja gradnja prioritetne dionice Autoputa koštati više od 800 miliona eura, ali i zbog očekivane erozije fiskalnih kapaciteta države za ublažavanje vanjskih udara, univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Milenko Popović za naš radio kaže da je to sasvim očekivano.

„Imajući u vidu da je riječ o projektu koji je jako neizvjestan i da se u takvim slučajevima prije ide na privatno-javno partnerstvo gdje se troškovi i koristi prepuštaju partneru, umjesto što se ide na kreditni aranžman, ma kako povoljan on bio – meni su ova prognoza i negativna očekivanja sasvim normalna. Ja sam to predviđao od samog početka i ogovorio da ako Vlada prihvati da put gradi na ovaj način, iz kreditnog aranžmana, da će to biti veoma opasno. Iz kreditnog aranžmana je trebalo finansirati energetske projekte, a iz privatno-javnog partnerstva, ako se javi odgovarajući partner, Autoput. Uz to, ovdje je riječ ne samo o neizvjesnoj frekvenciji Autoputa i indicijama na osnovu one precizne studije koju je radila jedna francuska kompanija. Imajući to u vidu meni je krajnje neobično da je Vlada ušla u jednu ovakvu varijantu, ali mi je zato prognoza bonitetne agencije očekivana“, ocjenjuje Popović.

Podsjetimo, od 800 miliona eura, Vlada je većinu od blizu 700 miliona već obezbijedila preko kredita u kineskoj banci, dok će i preostalih 120 miliona morati da obezbijedi, vejrovatno, u nekom novom kreditnom aranžmanu.

U Moodysu smatraju da će fiskalni sitem biti ranjiv zbog deficita budžeta od šest odsto BDP-a u narednih četiri godine, kao i povećane potrebe za zaduživanjem.

Državni dug Crne Gore na kraju septembra iznosio je oko 1,97 miliajardi eura, ili oko 58 odsto BDP-a.

Milenko Popović
Milenko Popović

Milenko Popović smatra da je projekat Autoputa Crnu Goru uveo u opasnu neizvjesnost.

„Mi ne znamo likvidnost projekta u narednih 10-20 godina kada će se otplaćivati kredit. I samim tim činjenica da ne znamo likvidnost i očekivani tok gotovine znači da mi ne znamo da li će država moći da otplati ovaj projekat. Dakle, da li će država doći na ivicu bankrotstva ili čak ući u bankrotstvo. Inače, kada je riječ o isplativosti projekta iz neke dugoročne perspektive, ja nemam dilemu da je on isplativ. Ali je njegova isplativost, ali i likvidnost više dovedena u pitanje jer se ovdje radi samo o dionici Autoputa, a ne o cijelom putu Beograd-Bar. Čak bi i cijeli put Beograd-Bar bio problematičan sa stanovišta frekventnosti u tih narednih 10-20 godina, a tek je problematična frekventnost, isplativost, odnosno očekivani tok gotovine kada se ima u vidu da se radi samo dionica tog Autoputa“, konstatuje Popović.

Američki Moody's je jedna od najvećih kreditnih agencija koje se bave procjenom kreditnog rizika zemalja i kompanija.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG