Dostupni linkovi

Koliko je realan dolazak velikih investitora


Italijanski premijer Mario Monti prilikom susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Beograd, 8. mart 2012.
Italijanski premijer Mario Monti prilikom susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Beograd, 8. mart 2012.
Srbija i Italija najavile su zajedničke projekte u ekonomiji na političko-privrednom samitu održanom u Beogradu. Zahvaljujući ovoj saradnji srpske vlasti nadaju se novim radnim mestima, ali se postavlja pitanje koliko je realno očekivati novog velikog investitora kao što je FIAT čiji dolazak je pre četri godine bio jedan od glavnih aduta sadašnje vlasti pred izbore.

Italijanski premijer Mario Monti u Beogradu je predvodeći delegaciju sedmoro svojih ministara i brojnih italijanskih privrednika nagovestio da je Italija spremna da investira u Srbiji.
Mario Monti, premijer Italije: Beograd i Rim učiniće zajedničke napore da ostvare privredni rast. Zadovoljni smo ekonomskom razmenom naših prijateljskih zemalja, ali ćemo učiniti da ona bude još bolja.

“Beograd i Rim učiniće zajedničke napore da ostvare privredni rast. Zadovoljni smo ekonomskom razmenom naših prijateljskih zemalja, ali ćemo učiniti da ona bude još bolja. Insistirao sam kod srpskih vlasti da Italija želi da radi zajedno sa Srbijom na velikim infrastukturnim projektima kao što su transportni pravci i železnica i izgradnja metroa u Beogradu”, naveo je Monti.

Ono što prvi čovek italijanske vlade, kog je predsednik Srbije Boris Tadić pred novinarima dočekao pohvalama da se radi o jednom od najvećih ekonomskih stručnjaka, nije precizirao, je da je Italija prvenstveno zainteresovana za revitalizaciju i modernizaciju pruge Beograd-Bar, kao i izgradnju autoputa od Beograda ka Jadranskom moru, jer joj to omogućava bolje veze sa bliskim i dalekim istokom i centralnom Evropom. U svemu tome važno je da će FIAT automobili iz Kragujevca ići u sve delove sveta.

Boris Tadić posebno je pomenuo činjenicu da je od 2009, kada je sa Italijom potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, broj italijanskih kompanija koje rade u Srbiji porastao na 400.

“Očekujemo da će ta brojka biti u hiljadama u skorijoj budućnosti, pogotovu što su otvorene izuzetne perspektive saradnje. Transportni sistemi u Srbiji su doživeli procvat, mi smo zemlja koja je konačno počela da gradi velike mostove i autoputeve. Mi možemo u ovoj ekonomskoj i političkoj deceniji da stvorimo izvanredne okolnosti za razvoj privrede i boljitak naših građana”, naglasio je Tadić.

Lepe priče uzeti sa rezervom

Najveća italijanska investicija, koju je značajno pomogla domaća vlada, do sada je dolazak FIAT-a koji je upravo predstavio najnoviji model koji će se iz Kragujevca izvoziti čak i u Ameriku. Pre četiri godine ugovor sa automobilskim gigantom iz Torina, uz potpisivanje SSP-a sa Briselom, birače je uveliko opredelio da poklone poverenje sadašnjoj vlasti.

Sada kao adut vladajuća koalicija ima evropsku kandidaturu, ali ekonomski analitičar Milan Ćulibrk smatra da dolazak velikih investitora, bili oni i iz tradicionalno naklonjene Italije, više nije realan.

“Problem je što je Srbija italijanske investitore do sada privlačila ogromnim subvencijama iz budžeta. Davala je po deset hiljada evra za otvaranje jednog radnog mesta zbog čega se dešavalo da italijanske fabrike zatvaraju svoje pogone u Italiji i dolaze u Srbiju. Ja sam uveren da takvih stimulansa više neće biti jer za to novca u državnoj kasi jednostavno više nema", navodi Ćulibrk.
Mirko Cvetković dočekao je italijanskog premijera Marija Montija, Beograd, 8. mart 2012.
Mirko Cvetković dočekao je italijanskog premijera Marija Montija, Beograd, 8. mart 2012.

Kako će bar posle izbora sva obećanja biti lako proverljiva, sada vredni nabrojati nekoliko velikih projekata koje za su, kako tvrde u Beogradu, zainteresovani Italijani: Sa firmom Edison očekuje se realizacija izgradnje termoelektrane Kolubara B, dok se razgovara i o izgradnji serije hidroelektrana na Savi, Drini i Ibru.

Koliko Italija znači Srbiji naglasio je premijer Mirko Cvetković.

“Italija je jedan od naših najznačajnijih partnera. Ona je treći partner po obimu spoljne trgovine, dok spada u prvih pet najvećih investitora u našu zemlju.”

Ekonomista Milan Ćulibrk podseća da je i Italija, iako ekonomski mnogo moćnija od Srbije, u krizi zbog čega kaže da za sada sve lepe priče treba uzeti sa rezervom.

“Veoma je interesantno da se sve velike investicije u Srbiji najavljuju mesec ili dva pred izbore. Teško je očekivati da će se ove godine ponoviti priliv stranog kapitala od oko dve milijarde dolara, koliko su vredele investicije u 2011”, kazao je Ćulibrk.

Za sada je u Srbiji jedina sigurna investicija mali automobil iz Kragujevca pa ga je možda baš zbog toga sa posebnom emocijom pred predstojeće izbore Boris Tadić još jednom pomenuo.

“I neka taj naš fića, ćinkvećento, koga je danas u razgovoru sa mnom pominjao predsednik italijanske vlade Mario Monti, bude simboličko i zajedničko mesto naše budućnosti”, rekao je Tadić.

Predstavnici vlada Italije i Srbije u Beogradu su potpisali sporazume o saradnji u evrointegracijama, borbi protiv organizovanog kriminala, poljoprivredi i zaštiti životne sredine.
XS
SM
MD
LG