Dostupni linkovi

Montgomery: Hitac upozorenja Dodiku


William Montgomery, nekadašnji američki amabasador u Srbiji i dobar poznavalac situacije na Zapadnom Balkanu, za "Zašto?" analizira poziciju i moguće poteze Srbije i njenog premijera Aleksandra Vučića nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

  • Sastanci

Rekao BiH da Vučić mora vrlo oprezno balansirati jer je svjestan sentimenta prema bosanskim Srbima koji je prisutan u Srbiji.

Sa druge strane, svjestan je i da pritisak iz Sjedinjenih Država i Evropske unije na Dodika također ima posljedice.

Mislim da pokušava da balansira, i pod tim mislim da nije otvoreno podržao Dodikove poteze, nije ohrabrio Dodika.

On je, u stvari, na sastancima, Dodika odgovarao, ali istovremeno ne želi se odreći Dodika i bosanskih Srba.

  • Problem

On se nalazi između dvije vatre i ova situacija značajno komplikuje njegov život jer se on želi približiti Evropskoj uniji i ovo mu ne treba kao problem.

Siguran sam da želi da ovo ne postoji kao problem ali more se izboriti sa tim.

On je u vrlo teškoj situaciji, i rekao je, a mi to moramo tako prihvatiti, da ne namjerava uvesti sankcije Dodiku.

  • Kurs

To je slična situacija onoj u kojoj se Srbija nalazi sa Rusijom jer je u Srbiji jak proruski sentiment i zbog toga Vlada Srbije nije uvela sankcije Rusiji.

Istovremeno, Srbija želi ostati na svom evropskom kursu.

Mislim da su dvije situacije vrlo slične, s izuzetkom da u BiH nije bilo nasilja. Osim toga, radi se o istom principu u oba slučaja.

Kada budu članovi Evropske unije, onda će pratiti njenu politiku I to se odnosi i na ovu situaciju.

  • Đukanović

Postoji velika razlika između Dodika i nekih drugih lidera u region.

Pogledajmo nekoga kao što je (dugogodišnji vođa Crne Gore) Milo Đukanović, koji je opstao na vlasti više od 20 godina, djelimično i zbog snažne domaće podrške ali isto tako zato što je bio svjestan stanja u svijetu i važnosti konstruktivnog odnosa sa vanjskim svijetom.

Dodikova slabost je da on igra samo na nacionalistički sentiment među Srbima u BiH i u potpunoj je u konfrontaciji sa međunarodnom zajednicom.

  • Odnos

To je njegova slabost jer on nikada neće biti u stanju da ostvari svoj cilj, a to je nezavisnost Republike Srpske, tako što će okrenuiti međunarodnu zajednicu protiv sebe.

Jedina nada koju možete imati da to možete ostvariti je ako nekoliko godina imate konstruktivan odnos sa međunarodnom zajednicom i uspostavite bliske odnose.

On je uradio potpuno suprotnu stvar, on je pogoršao taj odnos.

  • Galama

Mislim da se Dodik u potpunosti oslanja na domaću, nacionalističku podršku u Republici Srpskoj.

Tu dobija snagu i mislim da na izvjestan način njemu treba opozicija sa zapada kako bi mu se suprotstavio i sačuvao svoju nacionalističku podršku.

Kada ne bi imao neprijatelja na Zapadu na kojeg galami i sa kojim se svađa da bi mu pozicija bila puno teža.

  • Upozorenje

Ono što je Zapad sada uradio je hitac upozorenja prema Dodiku.

Najavljujući ove mjere, koje iskreno ne znače mnogo jer Dodik ne putuje u SAD i nema tamo imovinu tako da mu to nije problem, upozorili su ga da ovako ne može nastaviti.

Ovo je u stvari upozorenje sa Zapada da će se, ako stvarno pokuša organizovati referendum o nezavisnosti, suočiti sa ozbiljnim posljedicama i to će predstavljati opasnost za čitav region.

To je razlog zašto su uvedene ove sankcije, kao upozorenje Dodiku da se zaustavi.

Ne mislim da se ovo toliko tiče Vučića i reakcije Srbije – ovo je upozorenje Zapada, naročito od strane SAD, da ovako ne može dalje.

XS
SM
MD
LG