Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mont Blanc se smanjio za pola metra


Smanjena količina leda i snijega

Najviši planinski vrh u zapadnoj Evropi Mont Blanc snizio se za 45 centimetara u posljednje dvije godine, saopštili su danas naučnici poslije novog istraživanja.

Mont Blanc, koji se nalazi na tromeđi Francuske, Italije i Švajcarske, sada je visok 4 810,45 metara, ali je i dalje najviši vrh na Alpima.

Količina snijega i ledenog pokrivača na vrhu takođe je umanjena za jednu desetinu u odnosu na pređašnji period, izjavio je topograf Bernar Dipon i dodao da bi ovo mogla da bude direktna posljedica klimatskih promjena.

Dipon je rekao da bi klimatski indikatori mogli da budu preciznije izmjereni samo na skali od 30 godina, te da su mjerodavnije temperature leda na visini od 3 000 metara.

Naučna ekspedicija utvrdila je da se najviša tačka Mont Blanca pomjerila za 26 metara ka Italiji, ali da se i dalje nalazi na teritoriji Francuske.

Mape, vodiči i školski udžbenici biće usklađeni sa novim podacima.

  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG