Dostupni linkovi

Predstavljena monografija o zločinima nad djecom Sarajeva


Monografija 'Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi'
Monografija 'Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi'
U Zagrebu je predstavljena monografija “Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi”, u izdanju sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

“Ovakvih stranica u ovoj knjizi ima pet stotina dvadeset i sedam”
, kazala je sveučilišna profesorica i političarka Vesna Pusić na promociji monografije o zločinima nad djecom u četiri godine opsade Sarajeva, pokazujući jednu od stranica sa slikom poginulog djeteta i kratkom informacijom o njegovoj pogibiji i mjestu gdje je sahranjen.

Ona je kazala da je polazna teza knjige – kako je pogrešno pretpostaviti da su svi sve znali i svi sve vidjeli, jer to implicira da se više ništa ne treba ni govoriti o tome, što otvara i prostor falsificiranju povijesti.

Vesna Pusić na promociji monografije
“Falsificiranje povijesti, pogotovo one nedavne, po mom je dubokom uvjerenju problem zato što onemogućava izgradnju onog što bismo htjeli da bude naša današnjica, a naročito onog što bismo htjeli da bude neposredna i malo dalja budućnost – na zdravim temeljima!”, navela je Pusić.

Donedavni hrvatski predsjednik Stipe Mesić kazao je kako se u knjizi može naći egzaktne podatke o žrtvama, mjestima pogibije i ljudima koji su za ubijanja odgovorni, kao i dokumente koji nedvosmisleno pokazuju da su oni koji su sijali zlo Bosnom i Hercegovinom vrlo dobro znali što rade.

“Preporučio bih današnjim političarima da pročitaju svakoga dana prije spavanja makar dio ove knjige, pa će se možda s visina kvazi-povijesnih mitova spustiti na zemlju. Možda će se prestati diviti svojoj slici u ogledalu i početi misliti na one druge, koji često upravo o njima ovise”
, poručio je Mesić.

Uvjeti nezaborava su dokazi o kajanju


Hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini nije se promijenila od njegovih vremena, kazao je Mesić, niti se smije promijeniti, osim u stilu.

Sa predstavljanja monografije u Zagrebu, veljača 2011
“Ako bi bilo tko došao u iskušenje da to učini, preporučam mu da uzme u ruke knjigu što je danas promoviramo. Ona je najbolji, jedini i vječni odgovor na pitanje – smije li se dozvoliti da se ikada u Bosni i Hercegovini ponovi išta slično onome iz vremena opsade Sarajeva i stradavanja malih Sarajlija? A taj odgovor za sva vremena glasi – ne smije, nikada!”, kazao je Mesić.

Jedan od recenzenata knjige, sarajevski sveučilišni profesor Ismet Dizdarević istakao je slučaj koji se spominje u knjizi – srpskog snajperiste koji se ubio u nekom beogradskom parku, jer nije mogao podnijeti grižnju savjesti zbog toga što je u opsadi Sarajeva ubio djevojčicu, i koji je u oproštajnom pismu molio za oproštenje.

“Ovo govorim zato što su jedan od uvjeta nezaborava - ne samo ovih zločina nad djecom o kojima mi govorimo, već općenito - dokazi o kajanju. Mislim da se mora razmišljati i o katarzi, i to ne samo onih koji su izvršili taj zločin, jer genocid nikada nije individualna stvar. Netko je morao to i podržati”
, ustvrdio je Dizdarević.

O knjizi su govorili i jedan od autora Smail Čekić, Ajša Pekez čija je desetogodišnja jedinica također ubijena tijekom četverogodišnje opsade Sarajeva i aktivistica za prava djece Blanka Šegović al Khalifa.
XS
SM
MD
LG