Dostupni linkovi

Momir Nikolić pušten prijevremeno još prošle godine


Momir Nikolić kao svjedok na suđenju Ratku Mladiću, juni 2013.
Momir Nikolić kao svjedok na suđenju Ratku Mladiću, juni 2013.

Oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Momir Nikolić pušten je iz zatvora na slobodu, nakon izdržavanja 12 od ukupno 20 godina zatvora, koje je dobio nakon sporazuma o priznanju krivnje kojeg je sklopio s haškim tužiteljstvom – u vezi progona bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice 1995.godine.

Javnu odluku je potpisao predsjednik Haškog suda Theodor Meron u ponedjeljak, no Nikolić je iz zatvora pušten još u srpnju prošle godine.

Nikolić je inače najznačajniji svjedok pokajnik haškog tužiteljstva budući da je nakon priznanja svjedočio na niz haških suđenja svojim nekadašnjim kolegama iz udruženog zločinačkog poduhvata genocida. U svojim iskazima je priznao učešće u masovnim pogubljenjima, opisavši kako su oficiri VRS-a, među kojima i on – bili svjesni da se zarobljeni bošnjački dječaci i muškarci namjeravaju pogubiti, prema zadnjim podacima njih preko 8000.

U Haagu se izjasnio nevinim 2002.godine prilikom prvog pojavljivanja pred sucem, no prije nego mu je suđenje počelo nagodio se s tužiteljstvom i priznao krivnju 2003.godine.

U jednom od zadnjih svjedočenja, na suđenju svom bivšem šefu načelniku Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću, Nikolić je izjavio da mu je pretpostavljeni kolega potpukovnik Drinskog korpusa Vujadin Popović rekao „da sve balije treba pobiti“, dok mu je general Mladić pokretom ruke nagovijestio sudbinu zarobljenika.

Major VRS-a Nikolić je naime kao obavještajno-sigurnosni oficir Bratunačke brigade VRS-a bio u Konjević polju kad je general Mladić tamo došao 13. srpnja 1995.godine i poručio velikom broju zarobljenika general - da im se ništa neće dogoditi. Međutim, Nikoliću je Mladić na samo poručio drugačije.

Prilikom svjedočenja je ponovio svoje kajanje zbog sudjelovanja u najvećem zločinu na području Europe nakon 2.svjetskog rata, izjavivši da se osjeća grozno zbog Srebrenice.

Predsjednik Haškog suda Theodor Meron napomenuo je kako je Nikolić pušten mimo dosadašnje prakse - prije izdržavanja dvije trećine vremena od ukupne kazne. Finske bi ga vlasti, kod kojih je izdržavao kaznu, pustile i prije - nakon izdržavanja polovice vremena, no Haški sud (ICTY) ima prioritet u odlučivanju o tome budući da je on Nikolića osudio – pa je pušten malo prije ispunjenja vremenskog uvjeta od dvije trećine.

VIDEO: Nikolićevo priznanje krivnje

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG