Dostupni linkovi

Kongresmen Aderholt u Mostaru: Raditi zajedno na članstvu u EU i NATO-u


Veliki sam optimista da se ova regija može okupiti: Robert Aderholt u Mostaru

Važno je da zemlje balkanske regije ostave razlike po strani i rade zajedno na članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, poručio je u subotu, 29. maja, u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, član Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Robert Aderholt.

On je to izjavio novinarima na molitvenom doručku za Jugoistočnu Evropu, skupu ličnosti iz svijeta politike, društva i biznisa, koji se održava po ugledu na tradicionalni godišnji Nacionalni molitveni doručak u Washingtonu.

Robert Aderholt, kongresmen u Zastupničkom domu Kongresa, iz savezne države Alabama, rekao je kako vjeruje da je zajedničko okupljanje predstavnika zemalja regije Balkana važno, slijedeći običaj koji je nastao još nakon rata, kada su se članovi parlamenata zemalja jugoistočne Evrope okupili, vjerujući da je važno “ostaviti razlike po strani i pokušati pokrenuti regiju naprijed”.

“Veliki sam optimista da se ova regija može okupiti. Ako je cilj biti dio EU i svakako biti dio NATO-a, mislim da je to veoma važno. Na kraju krajeva, moramo naučiti da, možda imamo međusobnih razlika, razlika u mišljenju, i dolazimo iz različitih etničkih pozadina, ali na kraju krajeva moramo raditi zajedno”, naglasio je kongresmen Aderholt.

Molitveni doručak u Mostaru 29. maja
Molitveni doručak u Mostaru 29. maja

On je podsjetio i da članovi američkog Kongresa, uprkos tome što dolaze iz različitih stranaka i imaju različite stavove, u Washingtonu imaju Nacionalni molitveni doručak i sedmične molitvene doručke.

“Na kraju krajeva, moramo se okupiti zajedno i raditi na miru, radi naših porodica i to je mnogo važnije nego da sve rezultira nasiljem”, rekao je Aderholt, upućujući poruku liderima zemalja Jugoistočne Evrope.

On je kazao i da Balkan ima dosta prijatelja u SAD, te da mnogo članova Kongresa smatraju ovo posebnim mjestom. “I mi želimo biti dio vaših života”, dodao je Aderholt.

Skup uz predstavnike vjerskih zajednica, bez Dačića

U Mostaru se u subotu održava glavni dio Molitvenog doručka za Jugoistočnu Evropu. Događaj je okupio, pored kongresmena Roberta Aderholta takođe i njegovog kolegu kongresmena Johna Moolenaara, iz savezne države Michigan, zatim parlamentarce iz Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Rumunije.

Bio je najavljen i dolazak predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića. Međutim, kako Radio Slobodna Evropa saznaje od organizatora, on je otkazao dolazak zbog neodložnih obaveza u Beogradu. Skupu su se video-porukama obratili i predstavnici Kongresa SAD iz Washingtona, njemačkog Bundestaga, te Sabora Republike Hrvatske.

Molitveni doručak za Jugoistočnu Evropu, kao višednevni događaj započeo je u četvrtak, 27. maja, u Sarajevu, razgovorom zvaničnika sa predstavnicima vlasti sa nivoa Bosne i Hercegovine u Sarajevu. U petak su se sastali sa predstavnicima lokalne zajednice u Mostaru,.

Na glavnom skupu, u subotu ujutro u Mostaru, prisustvovali su i predstavnici tri najveće vjerske zajednice – Katoličke crkve, Islamske zajednice Mostar, te Srpske pravoslavne crkve u Mostaru.

“Želio bih naglasiti da se ovo dešava širom svijeta – u Washingtonu, Bruxellesu, Africi, Latinskoj Americi, mnogim zemljama u Evropi, ali ja zaista vjerujem da je ovo prvo okupljanje licem u lice, prvi molitveni doručak licem u lice od početka pandemije. Uobičajeno je da se ovakve stvari dešavaju uživo, ali su sve održavane online u prošloj godini i svi smo jedva čekali da opet budemo zajedno”, izjavio je novinarima Carlton Deal, iz organizacije Serve The City, globalnog pokreta volontera, koji koordinira molitveni doručak u Evropskom parlamentu Bruxellesu.

Događaj kakav se dešava širom svijeta: Carlton Deal
Događaj kakav se dešava širom svijeta: Carlton Deal

Miloš: Podsticaj Mostaru i BiH

Predsjednik Organizacijskog odbora Molitvenog doručka u Mostaru, Dalibor Miloš kazao je kako to nije politički skup, neko okupljanje ljudi koji dijele zajedničke vrijednosti i koji su u vrijeme pandemije došli da dadnu podsticaj i Gradu Mostaru i Bosni i Hercegovini, aludirajući na činjenicu da je riječ o prije svega etnički podijeljenim društvima.

Miloš je kazao kako je poruka sa skupa da “probamo izaći iz ovog nekog sivila, da krenemo dalje”.

“Uz samo jedno međusobno poštovanje i uvažavanje možemo zajednički ići dalje”, naglasio je Miloš.

Za subotu veče najavljen je i sigurnosni panel, u okviru Molitvenog doručka, sa kojeg su organizatori najavili objaviti saopćenje za javnost.

Tradicija nacionalnih molitvenih doručaka, uz učešće najznačajnijih predstavnika iz oblasti politike, društva i biznisa, seže još od 1953. godine i održava se svake godine u Washingtonu, obično prvog četvrtka u februaru, što je zadnjih godina poremetila pandemija korona virusa.

XS
SM
MD
LG