Dostupni linkovi

Članovi Predsjedništva BiH na molitvenom doručku u Vašingtonu


Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željko Komšić and Željka Cvijanović na Molitvenom doručku u Vašingtonu
Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željko Komšić and Željka Cvijanović na Molitvenom doručku u Vašingtonu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Vašingtonu su prisustvovali Nacionalnom molitvenom doručku, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, članovi Predsjedništva BIH dan ranije, 1. februara su u odvojenim susretima razgovarali sa pomoćnicom državnog sekretara za odbranu Marom Karlin i višim savetnikom američkog državnog sekretara za spoljne poslove Derekom Šoleom (Chollet).

Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić upoznali su Karlin sa bezbednosnom situacijom u BiH i ostalim bitnim temama, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su izrazili opredjeljenost ka daljem unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD, uključujući saradnju u oblasti bezbjednosti.

Tokom sastanka sa Šoleom, navodi se, razgovarano je o aktuelnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji, u svetlu globalne situacije.

Savjetnik Šole pozdravio je prvu zajedničku posjetu Predsjedništva Sjedinjenim Državama od 2005. godine kao priliku da se iskoristi zamah nove vlade da se pozabavi korupcijom, destabilizirajućim akterima i radi zajedno na unapređenju ključnih reformi.

Šole je ohrabrio Predsjedništvo da pragmatično pronađe konkretna rješenja i ponovio da je jedinstvo međunarodne zajednice u podršci Ukrajini od ključnog značaja, saopšteno je iz Bijele kuće.

Molitveni doručak je jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih događaja koji spaja religiju i politiku u Vašingtonu, a od sada se odvaja od privatne vjerske grupe koja ga je nadgledala decenijama, zbog zabrinutosti da je skup postao izvor podjela.

Organizator i domaćin ovogodišnjeg doručka bila je Nacionalna fondacija za molitveni doručak, na čijem čelu je bivši senator Mark Prior (Pryor), demokrata iz Arkanzasa.

XS
SM
MD
LG