Dostupni linkovi

Moldavija proglasila kraj energetske krize nakon dogovora sa Gaspromom


Predsjednica Moldavia Maja Sandu, juli 2021.  
Predsjednica Moldavia Maja Sandu, juli 2021.  

Predsjednica Moldavije Maja Sandu proglasila je kraj energetske krize u zemlji nakon što je vlada postigla dogovor sa ruskom državnom kompanijom Gasprom o produženju ugovora za snabdijevanje prirodnim gasom za narednih pet godina, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruski gas ponovo je počeo da dolazi u Moldaviju 1. novembra pod uslovima novog ugovora sa Gaspromom nakon neslaganja u vezi cijene što je dovelo do ozbiljnih nestašica ovog energenta u Moldaviji.

"Vjerujem da je kriza sa gasom okončana kada je potpisan ugovor između Moldavgasa i Gasproma", rekla je Sandu za ruske novine Kommersant.

Moldavija je proglasila vanredno stanje u oktobru i počela da kupuje prirodni gas iz drugih država nakon isteka ugopvora sa Gaspromom koji je najveći snabdjevač Evrope gasom. Ugovor je istekao krajem septembra, a dvije strane nisu uspjele da se dogovore oko detalja novog dugoročnog ugovora.

Ali, došlo je do napretka 28. oktobra kada je vlada Moldavije sa Gaspromom najavila nove cijene za petogodišnji ugovor.

Zamjenik premijera Andrej Spinu koji je predvodio moldavsku delegaciju u pregovorima sa ruskim gigantom za prirodni gas rekao je 1. novembra da će Moldavija platiti gotovo polovinu trenutne cijene gasa na tržištu.

"Uspjeli smo da postignemo povoljnu cijenu gasa za našu zemlju jer će u decembru pasti ispod 400 dolara za 1000 kubika, u novembru cijena je 450 dolara, iako je sada tržišna cijena 900-940 dolara", rekao je Spinu.

Jedno od ključnih pitanja u pregovorima bili su dugovi Moldovagasa za prethodne isporuke koje je Rusija procijenila na više od 700 miliona dolara.

Gasprom i vlada Moldavije dogovorili su reviziju duga i ponovno pregovaranje o plaćanju duga, navodi moldavska strana.

Rusija koja je tradicionalni dobavljač prijetila je da će prekinuti isporuku gasa osiromašenoj zemlji koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine krajem godine ako se postojeći ugovor ne produži do tada.

Gasprom je drastično povisio cijene za isporuke plina Moldaviji na 790 dolara po kubnom metru sa 550 dolara, dok je smanjio snabdjevanje gasom za otprilike jednu trećinu nakon isteka ugovora, što je izazvalo kritike iz Evropske unije, koja je rekla da Rusija isporuku gasa koristi kao "oružje".

Neki posmatrači kažu da je Moskva koristila energent protiv Moldavije zbog izbora prozapadne predsjednice Sandu prošle godine na glasanju protiv proruskog predsjednika Igora Dodona. Rusija je odbacila optužbe, rekavši da je povećanje bilo isključivo komercijalno i da odražava stanje na globalnom tržištu.

Kako se zemlja suočila sa rastućom energetskom krizom, u oktobru je potpisala ugovor o kupovini prirodnog gasa iz Poljske i Ukrajine.

EU je takođe ponudila Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, 60 miliona eura hitne pomoći 27. oktobra kako bi mogla da upravlja krizom s prirodnim gasom.

XS
SM
MD
LG