Dostupni linkovi

U Moldaviji izvanredno stanje produljeno za još 60 dana


Moldavski parlament izglasao je dva dana nakon ruske invazije odobrenje privremenog izvanrednog stanja i produžio mjeru u travnju i ponovno u lipnju.

Parlament Moldavije izglasao je 28. srpnja produženje izvanrednog stanja za još 60 dana nakon što je vlada navela da joj još uvijek trebaju posebne ovlasti kako bi se nosila s posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

Premijerka Natalia Gavrilita rekla je zastupnicima da postoje kontinuirani rizici na polju energetske i sigurnosti na granici, te da je potrebno upravljati protokom izbjeglica iz Ukrajine.

"Rizici za Moldaviju zbog rata u Ukrajini ostaju visoki. Vlada treba dodatne ovlasti", rekla je. Produljenje će stupiti na snagu 8. kolovoza i nastaviti do 8. listopada.

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači, granicu je prešlo oko 500.000 izbjeglica. Oko 100.000 ih je ostalo u Moldaviji.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Moldavski parlament izglasao je dva dana nakon ruske invazije odobrenje privremenog izvanrednog stanja i produžio mjeru u travnju i ponovno u lipnju.

Istodobno, Komisija za javno zdravstvo Moldavije je 28. srpnja preporučila Moldavcima da nose maske za zaštitu od korona virusa ne samo u medicinskim ustanovama već i u javnom prijevozu, trgovačkim centrima i trgovinama. Preporuka je data na temelju porasta broja zaraženih virusom.

Komisija je također preporučila ljudima da poduzmu mjere opreza kako bi spriječili širenje korona virusa, uključujući cijepljenje. Rečeno je da se i dalje preporučuje samoizolacija u slučaju infekcije.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, od 18. do 27. srpnja zabilježena su 5.793 slučaja zaraze korona virusom, što je porast od 72,7 posto u odnosu na prošli tjedan.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG