Dostupni linkovi

Moka Slavnić: Lucidnost vodi do zlata


Reprezentativac Srbije Stefan Birčević, Rio, 6. avgust 2016.
Reprezentativac Srbije Stefan Birčević, Rio, 6. avgust 2016.

Ako proradi naša lucidnost, Srbija će uzeti zlato NBA zvezdama, izjavio je za RSE Zoran Moka Slavnić, legenda jugoslovenske košarke, uoči velikog finala Olimpijade u Rio De Žaneiru.

Reprezentacija Srbije plasirala se u finale Igara u Brazilu, pošto je ubedljivo sa 87:61 pobedila Australiju. Predstoji joj duel za zlatnu medalju sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država, koja je u polufinalu pobedila Španiju 82:76.

"Verujem da Srbija protiv Amerike može da napravi više od srebra. Ali da ovo ne bi zvučalo pretenciozno, moraće da se urade dve stvari. Ako ne dozvolimo da nas pretrče i nadskaču, onda imamo šansu. Oni su van forme, išli su po plažama i sunčali se… Sada sve zavisi od nas, da li smo toliko inspirisani da ih dobijemo", kaže Slavnić, koji je 1980. osvojio zlato na Olimpijadi u Moskvi.

Košarkaši Sbije, motivisani odličnom igrom i pobedom nad Australijom, posle tog meča u sportskom žargonu poručili su da će u finalu sa Amerikom da daju sve od sebe i da "pokidaju na terenu".

"Pa dobro, to je floskula koja se uvek govori. Naravno da moramo da damo sve od sebe. Možemo da budemo pametniji od njih, možemo da budemo lucidniji, a da li će nam to dati šansu da pobedimo zavisiće dosta i od njih. Oni jesu dobar tim, mada ni mi nismo bez šansi. One na papiru nisu izražene u velikom procentu, ali košarka je ipak igra ruke i mozga. A mislim da tu možemo svašta da prikažemo", ocenio je Slavnić.

Zoran Moka Slavnić
Zoran Moka Slavnić

On je sa čuvenom generacijom, u kojoj su igrali sportski velikani Dražen Dalipagić, Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović i Mirza Delibašić, u finalu moskovskih Igara 80. pobedom nad Italijom uzeo jedino jugoslovensko olimpijsko zlato u košarci. Ako bi Srbija trijumfovala, smatra Slavnić, bio bi to istorijski uspeh.

Utakmicom za zlato između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, koja počinje u nedelju u 20.45, zatvaraju se Olimpijske igre, najveći sportski događaj na planeti.

Veliko košarkaško finale je globalni spektakl, zaključuje Slavnić, što dodatno daje na težini uspehu Srbije.

"Ceo svet će da gleda duel sa Amerikancima. Prognozira se da će finalnu utakmicu pratiti 3,5 milijarde ljudi. Uzeti srebro je lepa stvar, ali to znači izgubiti poslednju utakmicu. Od srebra do zlata je mali korak, ali taj korak deli one koji postaju besmrtni od finaliste kog se većina neće sećati za deset godina. Pamti se pobednik. Međutim, kako god da se završi taj duel treba čestitati maloj zemlji kao što je Srbija što se uopšte umešala u borbu za medalje. I zbog toga kažem da je finale, koje prati pola Zemljine kugle, velika afirmacija za Srbiju. Ali je i pouka za Košarkaški savez i vladu ove zemlje da znaju u koje sportove da ulažu, a ne da se raspojasaju na one koji ne donose ništa", naveo je.

Plasman košarkaša Srbije u finale Olimpijskih igara u Riju građani su dočekali slavljem u celoj zemlji. Navijači su u dva sata posle ponoći, po završetku polufinala sa Australijom, slavili na Trgu republike u Beogradu i u kolonama automobila vozeći se uz sirene centralnim ulicama grada. Na sličan način pobeda košarkaša slavila se i u regionu, u Banjaluci, Doboju i drugim gardovima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kao i na severu Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG