Dostupni linkovi

MOK pozvao Ukrajinu da prestane sa pretnjama o bojkotu Olimpijade


Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani, Švajcarska
Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani, Švajcarska

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je Ukrajinu da prestane sa najavama bojkota Olimpijskih igara u Parizu 2024. ako se dozvoli nastup ruskim i beloruskim sportistima, preneo je britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

„Takve pretnje su za krajnje žaljenje“, poručio je između ostalog predsednik MOK-a Tomas Bah (Thomas Bach) u pismu Olimpijskom komitetu Ukrajine u koje je Bi-Bi-Si imao uvid.

Naveo je da odluka o učešću sportista iz Rusije i Belorusije nije doneta i apelovao na Ukrajinu da ne vrši pritisak na Olimpijske komitete i organizatore Olimpijskih igara.

Bah je napisao da oseća bol i patnju ukrajinskog naroda i citirao rezoluciju Ujedinjenih nacija da je diskriminacija nekompatibilna sa olimpijskim pokretom.

„Bojkot bi predstavljao kršenje olimpijske povelje, protiv je principa olimpijskog pokreta“, naveo je Bah.

MOK je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. pozvao sportske saveze da isključe sportiste i timove iz Rusije i Belorusije sa međunarodnih događaja.

Naknadno je objavio da razmatra uključivanje ruskih i beloruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu.

Bah je naveo primer Beloruskinje Arine Sabalenke koja je u januaru pod neutralnom zastavom pobedila na Otvorenom teniskom prvenstvu Australije. Dodao je da su diskusije MOK-a o učešću Rusije i Belorusije na Olimpijadi u skladu sa pravilima u Melburnu, bez isticanja zastava, nacionalnih simbola ili znakova koji podržavaju rat.

Kijev je u prethodnom periodu zatražio međunarodnu podršku za zabranu nastupa sportista iz Rusije i Belorusije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vadim Gutsajt (Vadym Gutzeit), ministar sporta Ukrajine i predsednik ukrajinskog Olimpijskog komiteta, najavio je da bi Kijev mogao da bojkotuje Igre u Parizu ako ne bude zabrane za Ruse i Beloruse.

Kako navodi Bi-Bi-Si, Bah je u pisanom obraćanju Gutsajtu kao klevetničke ocenio komentare ukrajinskih zvaničnika da bi dopuštanje ruskim i beloruskim sportistima promovisalo rat.

Bah je, kako navodi britanski javni servis, poručio Ukrajini da ne vrši pritisak na međunarodne olimpijske federacije, članove Međunarodnog olimpijskog komiteta i organizatore iduće Olimpijade u pokušaju da utiče na njihovo donošenje odluka.

Početkom februara Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska usprotivile su se uključivanju sportista iz Rusije i Belorusije, a takav stav slede i Olimpijski komiteti Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo (Anne Hidalgo) ranije je izjavila da ne želi da se Rusija takmiči na Olimpijskim igrama 2024. dok traje rat u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG