Dostupni linkovi

MOK: Izbeglicama pružiti više šansi da zarađuju u sportu


Zastavu tima izbeglica na Olimpijskim igrama u Tokiju nosili su Jusra Mardini Jorunardotir i Tahlovini Gabriyesos, 23. jul 2021.
Zastavu tima izbeglica na Olimpijskim igrama u Tokiju nosili su Jusra Mardini Jorunardotir i Tahlovini Gabriyesos, 23. jul 2021.

Sportistima izbeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zaradjuju, saopštio je u utorak, 27. jula, Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

MOK je reagovao nakon kritika atletičara koji su napustili olimpijski program.

Nekoliko potencijalnih članova izbegličkog olimpijskog tima propustilo je šansu za takmičenje na Igrama u Tokiju zbog njihove selidbe u Evropu i odbijanja da odu na trening kamp za atletičare u Keniji.

Agencija Asošijejted pres (AP) prenosi pisanje magazina Tajm o atletičaru poreklom iz Južnog Sudana, koji je objasnio da je sportistima izbeglicama zabranjeno da imaju sponzore i da zarađuju od trka.

Zvaničnik MOK koji nadgleda izbeglički olimpijski tim Džejms Mekloud ocenio je da je "život evoluirao", kao i sami sportisti i njihove potrebe i dodao da svi "uče kroz ovaj proces".

Prema njegovim rečima, MOK je već stavio na raspolaganje veću količinu novca za podršku svim sportistima i dodao da "shvata da su se očekivanja sportista povećala".

Izbeglički tim u Tokiju čini 29 članova koji se takmiči u 12 različitih sportova, među kojima je i četvoro atletičara iz Kenije.

Jedna nova članica tog tima, Kimia Alizade, propustila je u nedelju šansu da osvoji medalju, nakon što je izgubila u meču za bronzanu medalju u tekvondou.

Šest od tih 29 članova učestvovalo je i na Igrama u Riju 2016. godine.

Kako je najavljeno iz MOK, izbeglički tim biće podržan i poslat i na Igre u Parizu 2024. godine.

XS
SM
MD
LG