Dostupni linkovi

Načelnik Vojske Srbije i komandant Kfora o situaciji na Kosovu


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i komandant Kfora Franko Federiči razgovarali su danas u Beogradu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

General Mojsilović je rekao da je Kfor "jedina legitimna oružana formacija" na Kosovu i da je kao takav najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celom prostoru te teritorije i za zaštitu srpskog nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mojsilović je dodao da Vojnotehnički sporazum, kao i ostali sporazumi potpisani sa Kforom, ne prepoznaju druge strane osim snaga bezbednosti Srbije i te misije NATO-a.

Federiči je obavestio Mojsilovića o svakodnevnim aktivnostima Kfora i njegovom kontinuiranom doprinosu regionalnoj stabilnosti, u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, saopštio je Kfor.

Italijanski general-major je dodao da je tom Rezolucijom propisano da Kfor pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je današnji sastanak Federičija i Mojsilovića njihov drugi uživo, i da je sastavni deo redovne komunikacije vojnog vrha Srbije i Kfora, predviđenog Vojno-tehničkim sporazumom iz 1999.

XS
SM
MD
LG