Dostupni linkovi

Potraga za poslom ruši etničke barijere


Screenshot web portala moj-posao.net, 2. septembar 2010
Screenshot web portala moj-posao.net, 2. septembar 2010
Hrvatski internetski portal Moj Posao počeo je odnedavno objavljivati i oglase iz ostalih država regije, a sa sličnim portalima iz Srbije i BiH priprema više zajedničkih projekata i širi oglašavanje na cijelu regiju.

Zanimalo nas je da li bi mladi Hrvati, unatoč golemoj nezaposlenosti, prihvatili posao u Bosni i Hercegovini ili Srbiji. Po onome što smo jutros zabilježili pred Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u Zagrebu, moglo bi se reći da nezaposlenost ruši sve etničke barijere i predrasude:



Martina Lovrić iz internetskog portala Moj Posao ističe da uz dnevnih 1.500 oglasa za Hrvatsku odnedavno objavljuju i više stotina oglasa za poslove u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

„Logično je da se regionalno povezujemo, pogotovo sa zemljama u okruženju koje su vrlo slične i po jeziku. A, s obzirom da su internetski portali Moj Posao iz Hrvatske, Posao.ba iz BiH i Infostud iz Srbije dio iste grupacije,oni preuzimaju naše oglase, a mi njihove“, pojašnjava Lovrić.

Zbog više od 300.000 nezaposlenih, Hrvati su više no ikad spremni potražiti posao bilo gdje, ali u Srbiji i Bosni i Hercegovini su plaće još uvijek manje no u Hrvatskoj, pa je i poslovna migracija u tom smjeru minimalna.

Virtualni Dan karijera i znanja

Screenshot web portala projekta Virtualni Dan karijera i znanja, 2. septembar 2010
„Prema podacima koje su nam dali kolege iz BiH i Srbije njihovi građani su punoi spremniji doći za poslom u Hrvatsku nego li obrnuto. Za sada iz Hrvatske u Srbiju ili BiH odlaze uglavnom menadžeri, očito su im dobre plaće, a puno kompanija djeluje u sve tri zemlje, ne postoji jezična barijera, i onda je to logično“, pojašnjava Lovrić.

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva ističu da su ove godine, zbog krize, osobito u građevinarstvu, smanjili kvotu za strane radnike u Hrvatskoj, ali i zbog zaštite vlastitog tržišta, pa je maksimalno izdano oko 6.000 radnih dozvloa.

„Prošle godine je kvota bila 7.877 stranih radnika u Hrvatskoj, 3.200 je bilo za produženje radnih dozvola, a 4.268 za novo zapošljavanje! Sad je, u 2010., totalno druga situacija i odobreno je 6.000 za produženje već postojećih radnih dozvola, a za novo zapošljavanje samo - 958 dozvola i to i dalje najviše u građevinarstvu 250, u,brodogradnji 104 itd. Jednostavno, ne možemo odobriti veći priliv strane radne snage, kad imamo dovoljno i vlastite“, navodi Marija Knežević Kajari uz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

U svakom slučaju, internetski portali za oglašavanje poslovnih prilika vjeruju da ljudima treba pružiti informaciju za cijelu regiju pa će, ističe Martina Lovrić, i ovogodišnji virtualni Dan karijera i znanja, za koji u Hrvatskoj postoji velik interes, od ove jeseni imati regionalni karakter.

„Od 13. do 20. listopada 2010. organiziramo prvi zajednički regionalni Virtualni Dan karijera i znanja (portal MojPosao.hr, Posao.ba, Infostud iz Srbije) na kojem želimo objediniti najbolje poslodavce i najbolje edukativne ustanove u našoj regiji. A upravo će ta virtualna komponenta omogućiti stanovinicima sve tri zemlje da na jednom mjestu i na jednoj web stranici pregledaju ponude za posao iz sve tri zemlje", kaže Lovrić.
XS
SM
MD
LG