Dostupni linkovi

Bitka bivšeg saudijskog špijuna protiv princa bin Salmana


Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, 14. oktobar 2019.

Dok princ Mohamed bin Salman pokušava da popravi imidž Saudijske Arabije u svijetu, bivši visokorangirani saudijski obavještajac disident, koji je pomogao SAD u borbi protiv terorizma, iznio je nove optužbe protiv prijestolonasljednika. Ovim nastoji da poveća pritisak na zapadne saveznike, ali i na kraljevstvo da oslobodi iz pritvora članove njegove porodice, pišu svjetski mediji.

Čitamo vam: Bitka bivšeg saudijskog špijuna protiv princa bin Salmana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:53 0:00
Direktan link

Otrovni prsten

Bivši visoki saudijski obavještajni oficir u egzilu rekao je u intervjuu za američku televiziju da je princ Mohamed bin Salman "psihopata bez empatije" optuživši ga da je želio da ubije pokojnog kralja Abdulaha, napisao je Tajms (The Times) ukazujući kako su tvrdnje Saada al-Džabrija dio svađe unutar saudijske kraljevske porodice koja prijeti da stvori neugodnost Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim saveznicima.

Al-Džabri je, pojašnjava list, godinama služio kao veza između zapadnih obavještajnih agencija i princa Mohameda bin Najefa, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i šefa bezbjednosti. U egzil je otišao kada je sadašnji prijestolonasljednik, poznat kao "MBS", izbacio Bin Najefa iz linije nasljedstva 2017. godine.

U intervjuu za američku televizijsku stanicu CBS, al-Džabri je izjavio da je 2014. - godinu dana prije nego što je monarh umro prirodnom smrću - MBS rekao Bin Najefu da želi da ubije kralja Abdulaha otrovnim prstenom "iz Rusije" kazavši da je "dovoljno samo da se rukuje s njim i biće gotovo". Al-Džabri je naglasio kako je prijetnja shvaćena ozbiljno, ali da je stvar "riješena u okviru kraljevske porodice".

Spomenuvši Džamala Kašogija, novinara disidenta koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018., al-Džabri - čija su djeca i zet zatvoreni u Saudijskoj Arabiji - također je kazao da se plaši da će biti ubijen.

Dugogodišnji obavještajni oficir je rekao za CBS da će u slučaju njegove smrti biti pušten video koji je snimio i koji bi razotkrio dalje "tajne" o Mohamedu bin Salmanu i Sjedinjenim Državama, što se, prema ocjeni Tajmsa, čini kao pokušaj da se izvrši veći pritisak na Bajdenovu administraciju (Joe Biden) i druge zapadne saveznike da djeluju protiv Mohameda bin Salmana.

Bajden je, dodaje list, već uskratio snažnu podršku koju je predsjednik Donald Tramp (Trump) davao prijestolonasljedniku.

Prvi intervju nakon pritvaranja djece

Navodi dugogodišnjeg saudijskog obavještajca su najnoviji pokušaj pritiska na 36-godišnjeg prijestolonasljednika, naročito jer su dvoje al-Džabrijeve odrasle djece u pritvoru u Saudijskoj Arabiji, navodno kako bi primorali svog oca da se vrati u zemlju, ističe Asošiejtid pres (Associated Press).

Ako se vrati, dodaje AP, al-Džabri se suočava s mogućim zatvorom ili kućnim pritvorom, poput njegovog bivšeg šefa princa Mohameda bin Najefa. Al-Džabri tvrdi da se MBS neće smiriti dok ga "ne vidi mrtvog" jer se kako je rekao "plaši njegovih informacija".

Iako ovo nije prvi put da je al-Džabri pokušao da izvrši pritisak na prijestolonasljednika, to je, kako ističe Asošiejtid pres, njegov prvi intervju otkako su njegov sin Omar i kćerka Sara, oboje u ranim 20-tim, pritvoreni u martu prošle godine u Rijadu. Navodno je i njegov zet kidnapovan iz treće zemlje, nasilno vraćen u Saudijsku Arabiju, gdje je mučen i zatočen.

Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) tvrdi da je hapšenje članova porodice očigledan pokušaj da se al-Džabri prinudi da se vrati u Saudijsku Arabiju. Saudijski sud osudio je njegovog sina i kćerku na devet, odnosno šest i po godina zatvora zbog pranja novca i nezakonitog pokušaja da pobjegnu iz Saudijske Arabije, navodi grupa za ljudska prava. Apelacioni sud je navodno potvrdio zatvorsku kaznu u maju, a da o tome nije obavijestio porodicu.

S druge strane, dodaje AP, saudijska vlada je za CBS izjavila da je al-Džabri "diskreditovani bivši vladin zvaničnik s dugom istorijom izmišljanja i ometanja da bi sakrio finansijski kriminal koji je počinio". Vlada je izdala zahtjeve za ekstradiciju i obavještenja Interpola za al-Džabrija, navodeći da se on traži zbog korupcije.

Al-Džabri je podnio tužbu u Sjedinjenim Državama protiv saudijskog prijestolonasljednika, navodeći da je kraljevska porodica pokušala da ga uhvati i ubije u SAD i Kanadi. U međuvremenu, saudijski entiteti ga tuže u SAD i Kanadi, tvrdeći da je ukrao oko pola milijarde dolara iz budžeta za borbu protiv terorizma. Kanadski sudija je, kako ističe AP, zamrznuo njegovu imovinu u toku postupka zbog navodnih dokaza o prevari.

Podrška u SAD

Neki detalji navodne zavjere za ubistvo al-Džabrija, koji su opisani u sudskim parnicama u SAD i Kanadi, već su ranije objavljeni, ali intervju američkoj televiziji predstavlja prvi put da je ovaj bivši saudijski obavještajac javno govorio o svom razilaženju s princom Muhamedom, ukazuje Gardijan (Guardian).

U intervjuu za CBS, emitovanom 24. oktobra, Saad al-Džabri je rekao da ga je 2018., nakon ubistva novinara Kašogija saradnik upozorio da je saudijski tim specijalaca krenuo u Kanadu da ga ubije i da je upozoren da bude što dalje od bilo koje saudijske misije u Kanadi.

Prema al-Džabrijevom izvještaju o navodnim planovima za atentat na njega u Kanadi, tim od šest osoba sletio je na aerodrom u Otavi sredinom oktobra 2018. navodno noseći opremu za DNK analizu. Kanada ih je deportovala nakon što su ih vlasti presrele na aerodromu uz napomenu vlade da je "svjesna incidenata u kojima su strani akteri pokušali da prijete onima koji žive u Kanadi".

Kraljevstvo je ranije negiralo da je pokušan atentat na al-Džabrija, ali je također negiralo i da je ubistvo Kašogija, kolumniste Vašington posta, naručio princ Mohamed. Međutim, procjena američkih obavještajnih službi – objavljena ranije ove godine – zaključila je da je ubistvo odobrio prijestolonasljednik, ističe list, napominjući da ozbiljne optužbe o MBS dolaze u trenutku kada Saudijska Arabija nastoji da poboljša svoj imidž širom svijeta.

Džabri ima snažnu podršku u SAD, gdje su bivši obavještajni zvaničnici zahvalni svom saudijskom kolegi za pomoć u spašavanju života Amerikanaca nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra. U emisiji 60 minuta, bivši vršilac dužnosti direktora CIA-e Majkl Morel (Michael Morell) rekao je da je al-Džabri "častan" te da ima primjera kada je on spašavao živote Amerikanaca, ali da su neki od tih primjera i dalje povjerljivi.

‘Rizične’ pravne bitke

Dok se u borbi "princ protiv špijuna" u SAD i Kanadi vode tri ključne tužbe, šef američke obavještajne zajednice zabrinut je da će, kako sudski slučajevi budu odmicali, pravne bitke otkriti američke državne tajne, ističe Si-Bi-Es njuz (CBS News).

Al-Džabri je s princom Mohamedom bin Najefom, nekada kontrolisao kompaniju Sakab Saudi Holding, koja je finansirana iz budžeta za borbu protiv terorizma. Al-Džabri je u drugim sudskim podnescima rekao da je prava svrha kompanija koje kontroliše Sakab bila izvođenje obavještajnih operacija koje su često vođene u saradnji s CIA-om i drugim stranim obavještajnim agencijama.

Nakon što je bin Salman smijenio svog rođaka, Sakab je, kako ističe CBS njuz, podnio tužbu protiv al-Džabrija u Kanadi, navodeći kako je niz finansijskih revizija otkrilo da je oko 3,5 milijardi dolara ukradeno od kompanije, odnosno da je al-Džabri na prevaru uzeo blizu 500 miliona dolara. Slučaj još nije završen, ali je kanadski sudija donio naredbe o zamrzavanju njegove imovine.

U pokušaju da sprovedu kanadski nalog, advokati kompanije Sakab podnijeli su tužbe protiv al-Džabrija u američkoj državi Masačusets gdje on i njegova porodica navodno posjeduju osam stanova. Nakon prigovora Džabrijevih advokata slučaj je, dodaje američki televizijski kanal, prebačen na savezni sud, jer odbrana tvrdi da bi al-Džabri tokom procesa mogao biti primoran da otkrije strogo povjerljive informacije o operacijama CIA-e protiv Al Kaide.

Direktorica američke Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns (Haines) dala je izjavu vezano za al-Džabrijev slučaj u Masačusetsu rekavši kako je morala da potvrdi privilegiju državne tajne kako bi spriječila moguće objavljivanje povjerljivih informacija "u vezi s izvorom, metodama, mogućnostima, aktivnostima ili interesima [Američke obavještajne zajednice]".

Ako sudija utvrdi da al-Džabri ne može da uspostavi efikasnu odbranu bez otkrivanja povjerljivih informacija, dodaje CBS, slučaj bi mogao biti odbačen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG