Dostupni linkovi

Moguća zabrana Komunističke partije


Okupljanje pristalica Komunističke partije Ukrajine ispred Lenjinovog spomenika u Lugansku, 22, april
Okupljanje pristalica Komunističke partije Ukrajine ispred Lenjinovog spomenika u Lugansku, 22, april
Autorica: Olena Removska (Priredila Mirjana Rakela)

Prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov zatražio je od Ministarstva pravde da utvrdi da li Komunistička partija ima ilegalne aktivnosti, te da se na osnovu toga zabrani njen rad.

Na web stranici predsjednika stoji da službe sigurnosti imaju potvrde da Komunistička stranka podržava separatistički pokret na istoku Ukrajine, i da je nekoliko njihovih članova djelovalo protiv interesa Ukrajine.

No, poznavaoci prilika dvoje da je ovo pravi trenutak za postaviti takvo pitanje, pogotovo zbog nestabilnosti na istoku Ukrajine. Oni upozoravaju da bi to moglo dodatno otežati položaj i legitimitet vlade u Kijevu.

Turčinov, koji je i predsjednik parlamenta, prošli tjedan se verbalno sukobio s liderom komunista, Petrom Simonenkom, koji je optužio Ukrajinske snage sigurnosti da su zapalili policijsku stanicu u Mariupolju.

Predsjednik parlamenta je optužio Sijmonenka da "laže", te je naredio da mu se isključi mikrofon. Uslijedila je brza reakcija.

Petro Simonenko
Petro Simonenko
"Predstavnici nacional-fašističkog režima pokušavaju zabraniti Komunističku partiju, jer su svjesni da je integritet zemlje u pitanju, te da su oni ti koji rade na podjeli", rekao je Simonenko.

Komunistička partija ima 32 od 450 zastupnika u parlamentu, Vrhovnoj Radi. Podrška im je porasla na više od 13 posto na izborima 2012, u odnosu na 5,4 posto koliko su imali 2007. Najveću podršku imaju na jugu i istoku Ukrajine, upravo u područjima u kojima vlada vodi operacije protiv proruskih militanata i separatista.

Nakon sloma Partija regija bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je u februaru pobjegao iz Ukrajine, Komunistička partija je najozbiljniji glas pobunjenih regija na istoku zemlje.

"Jug i istok države su praktično izgubili svog političkog predstavnika", kaže Ruslan Bortnik, direktor Instituta za politiku u Kijevu.

"Partija regija više ne predstavlja regije, a komunisti su, bar u nekom smislu, predstavnici cijelog spektra različitih opcija u ovim područjima. U konačnici to bi moglo utjecati na radikalnije poteze Komunističke partije u tim djelovima zemlje, za što imaju i ljudske i financijske resurse", smatra Bortnik.

On dodaje da građanima Ukrajine treba prepustiti odluku o sudbini Komunističke pratije i to na izborima.

Politolog Ihor Reiterovič je mišljenja da je nepošteno zabraniti djelovanje cijele stranke, koja je članica parlamenta, zbog djelovanja ili izjava pojedinaca.

"Ako službe sigurnosti imaju dokaze o kršenju zakona, onda tim zastupnicima treba oduzeti imunitet i oni moraju odgovarati pred sudom", zaključuje Reiterovič.
XS
SM
MD
LG