Dostupni linkovi

MMF u Srbiji: Moguća uslovljena povećanja plata i penzija


MMF, logo
MMF, logo

Misija Međunarodnog monetarnog fonda počinje u Beogradu tehničke razgovore o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra. Prema najavama iz Vlade Srbije, teme razgovora biće stanje javnih finansija i mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru, koje su umanjene od novembra 2014. godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta i nekadašnji član Fiskalnog saveta Milojko Arsić očekuje da će druga revizija aranžmana biti odobrena.

Mislim da je Vlada Srbije ispunila sve najvažnije tačke sporazuma, a u nekim segmentima, kao što je fiksalna konsolidacija, rezultati su mnogo bolji nego što je dogovoreno. Tamo gde rezultati dogovora nisu sprovedeni, Vlada radi na tome tako da će to verovatno sa isvesnim kašnjenjem biti ostvareno. Mislim da je recimo napredak u procesu privatizacije relativno spor, reforme javnih preduzeća takođe sporije napreduju, ali se u svim tim segmentima radi i to često zajedno sa MMF-om i Svetskom bankom. Verovatno će biti određenih rasprava o tome da li treba povećati plate i penzije u toku ove godine i kakva fiskalna politika treba da se vodi u sledećoj godini”, navodi Arsić za RSE.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je više puta da će do kraja godine uslediti povećanje penzija i plata u javnom sektoru, najviše prosvetarima. On je rekao da povećanje neće biti simbolično, ali da će biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor “dozvoljava”.

Arsić navodi da je zeleno svetlo MMF-a za “malo povećanje” moguće, ali i da bi to moglo biti uslovljeno nekim drugim merama.

Pretpostavljam da ima nekih nagoveštaja od MMF-a, inače bi bilo neobično da prestavnici Vlade tako učestalo najavljuju to povećanje. Moguće da će ono biti uslovljeno nekim drugim merama, da recimo Vlada mora da realizuje značajnije smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, da mora da ubrza privatizaciju, unapredi restruktuiranje javnih preduzeća, da možda ostvari neke druge uštede na subvencijama i slično, kako bi se osiguralo da fiskalni deficit u sledećoj godini bude bar malo manji nego u ovoj”, kaže Arsić.

MMF je krajem juna odobrio prvu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom bez diskusije pošto su ispunjeni svi indikativni ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. godine i sprovedene planirane strukturne reforme.

XS
SM
MD
LG